Джихадисти подготвяли атентат в Брюксел в навечерието на Нова година
Джихадисти подготвяли атентат в Брюксел в навечерието на Нова година / ThinkStock/Getty Images

Мохамед Карай (27 г.) и Саид Суати (30 г.) са двамата задържани в последните дни в Белгия за подготовка на атентати в навечерието на Нова година в Брюксел, съобщават местни медии.

Двамата членуват в клуб на мотоциклетистите "Ездачи-самоубийци" (Kamikaze Riders). Клубът е известен с постоянни нарушения на закона за движение по пътищата от неговите членове, с връзки с ислямистката групировка "Шериат за Белгия", с вербуването на джихадисти за Сирия, както и с участието във въоръжени грабежи.

При обиските, предшествали арестите, са били открити оръжия за пейнтбол - спорт, който кандидатите за джихад използват за стрелковата си подготовка. Намерени са също пропагандни материали на "Ислямска държава".

Саид Суати е ръководител на клуба на мотоциклетистите мюсюлмани и е известен също с прозвището Саид Шахиди ("шахид" на арабски език означава "мъченик, загинал във война с врага в защита на вярата" - бел. кор.). Той има досие на радикален ислямист от 2013 г. и според източници от следствието е възнамерявал тези дни да осъществи атентат в сърцето на Брюксел, при който да загинат "възможно най-голям брой полицаи". Цел на ударите е щял да бъде също площадът, откъдето се наблюдава новогодишната заря.

Източник: БТА