От полицията апелират за внимание с пиротехниката
От полицията апелират за внимание с пиротехниката / reuters

От ОД на МВР-Плевен обръщат внимание на гражданите да спазват противопожарните правила и мерки за недопускане на пожари по време на предстоящите новогодишни празници.

В навечерието на празничната вечер се увеличава вероятността от възникване на пожари на обществени места или в дома ни, като най-често причини за тях са:

- използване на електрически лампички, свещи, бенгалски огън при украсяването на елхите. Неправилната им експлоатация, съмнителният произход и оставянето им без наблюдение, могат да възпламенят коледното дръвче и да предизвикат пожар у дома;

- използване на пироефекти - ракети, фойерверки, пиратки и др. Най-опасни са самоделните фойерверки и тези, които нямат инструкция за ползване на български език;

- поставени без надзор (включени, забравени) електронагревателни уреди или отоплителни уреди на твърдо;

употреба на алкохол. Особено внимание на този факт е необходимо да обърнат пушачите, като следва да отбележим, че не са изключение пожарите, завършили с фатален изход от заспиване с незагасена цигара.

За недопускането на този род пожари е необходимо да се спазват следните правила и мерки:

1. Не отрупвайте елхата с памук и много хартиени гирлянди и я поставете далеч от пердета и други горими материали. Не оставяйте елхата без наблюдение със запалени по нея свещи и бенгалски огньове.

2. Гирляндите от електрически крушки са ефектни и по-малко опасни, проверете техническото им състояние.

3. Фойерверките са предназначени за използване на открито. При използването на пиротехнически средства в празничната нощ и хвърлянето им от терасите, съществува риск за попадане в долните апартаменти или тези на най-близките сгради. Неправилното насочване на сигнални ракети може да доведе до запалване на нищо не подозиращи съседи. Освен това не са редки случаите, при които използването на бомбички, пиратки и други подобни води до нещастни случаи, свързани с осакатяване, както на възрастни, така и на деца

4. Не разрешавайте на малките деца да си играят с кибрит, бенгалски огън и фойерверки, а на по-големите обяснете какви са опасностите. Оставянето без контрол на малки деца или възрастни хора сами у дома, може да доведе до трагични последствия.
При пожар запазете спокойствие. Напуснете жилището по най-бързия начин и по най-краткия път. Не ползвайте асансьора никога, ако в сградата има пожар. Обадете се на телефон 112 и обяснете накратко: къде е пожара, какво гори, има ли хора в опасност. Предупредете съседите. Ако е възможно пристъпете към гасене - ако нямате пожарогасител, използвайте вода, пясък, мокро одеяло. Ако пътя за евакуация е блокиран, останете в стаята или в банята. Уплътнете пролуките около вратата при възможност с мокри чаршафи, кърпи одеяла и други подобни. Покажете се на прозореца за да бъдете забелязан. Обяснете на пристигналите пожарникари накратко всичко, което знаете и им окажете съдействие.