Зимната обстановка в община Габрово
Зимната обстановка в община Габрово / DarikNews.bg, архив

Времето в община Габрово е облачно, без валежи. Духа  слаб северен  вятър със скорост 0,9 м./сек. Температурата на въздуха, измерена в централна градска част от общинската МТО станция е минус 3,8°С . Влажността на въздуха е 76 %.

Проходът Шипка е  нормално проходим. Пътната настилка е мокра. Температурата на въздуха е минус 10° С. Снежната покривка е 3-4 см. Няма наложени ограничения и допълнителни изисквания, но продължава забраната за движение на МПС с общо тегло над 12 тона.

Пътят за Узана също е заснежен, на места заледен, без мъгла. Снежната покривка е 2-3 см. В района духа силен северен вятър. Температурата на въздуха е минус 11°С. Пътните настилки в участъците Габрово – Трявна,  Габрово – Севлиево, Габрово – Дряново са почистени, опесъчени  и нормално проходими.

Общински пътнически транспорт покрива вътрешните градски и междуградски линии.Топлофикация Габрово” ЕАД , Хлебозавод „Габрово”  и ВиК  Габрово изпълняват нормално своите задължения. От „Енерго-Про” АД съобщават, че няма потребители, лишени от ток.

Прогноза:

Днес до обяд времето ще е предимно облачно и на места, главно в планинските райони, ще превали слаб сняг. По-късно облачността ще се разкъса и намалее до предимно слънчево. С умерен, до силен северен вятър ще продължи да нахлува студен въздух. Температурите чувствително ще се понижат и максималните ще са между минус 2° и плюс 3°.

Атмосферното налягане е по-високо от средното и през деня ще се повиши. Ще духа силен, по билата до бурен, север-североизточен вятър. Температурите рязко ще се понижат и максималната на височина 1200 метра ще е около минус 7°, на 2000 метра – около минус 11°.

Жълт код за силен вятър и ниски температури е обявен в 12 области в страната. Това сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН. Кодът е в сила за областите Русе, Разград, Силистра, Търговище, Шумен, Добрич, Варна, Бургас, Сливен, Ямбол, Хасково и Кърджали. С умерен и временно силен север-североизточен вятър ще нахлува студен въздух. Температурите рязко ще се понижат и в съчетание с вятъра ще се създаде усещане за още по-студено време.

На телефоните на ОбщСС няма получени сигнали за бедстващи хора на територията на община Габрово. При възникване на кризисна ситуация, можете да потърсите помощ на тел.112;

Радиационният фон измерен тази сутрин е 0,018 мр./час и е нормален, естествен фон за община Габрово.