Помощ за две крайно нуждаещи се семейства в Монтана
Помощ за две крайно нуждаещи се семейства в Монтана / Община Монтана

400 лева бяха събрани от благотворителния базар, който се проведе в Общински младежки дом град Монтана. С 290 лв от събраните средства бяха закупени хранителни продукти, почистващи препарати, продукти за лична хигиена и коледни изненади. Изпълнени бяха рецепти за лекарства. С останалата сума бяха закупени дрехи и подаръци.


Дарението беше предназначено за две семейства, които бяха подбрани с помощта на Мая Райкова - гл. експерт по социална политика и услуги в Община Монтана.
Първото семейство се състои от баща и син. Детето е с вродено заболяване - ДЦП (детска церебрална парализа). Те живеят в общинско жилище. Момчето е на 16 г., системно недохранвано. Бащата е безработен, нямат никакви живи роднини. Детето е отличен ученик, ходи на училище с количка. В момента се хранят на обществена кухня - дават им по една порция на ден, която се яде и от двамата. Нямат други доходи, освен социални помощи, които отиват за рехабилитацията.


Второто семейство се състои от баба, майка и син. Детето е трети клас, отличен ученик. Бабата има няколко заболявания, включително и рак, но не пие никакви лекарства. Тя е пенсионирана учителка. Майката е с нарушена дейност на щитовидната жлеза. Насочена е за операция, нямат средства, за да я направи. Редовно хоспитализирана и в тежко здравословно състояние. Детето страда от желязодефицитна анемия. Цялото семейство се издържа от пенсията на бабата (260 лв.). Живеят в лоши битови условия, всички страдат от недохранване.