20 години „Бул инс” - 20 години споделена отговорност
20 години „Бул инс” - 20 години споделена отговорност / netinfo

Компанията отпразнува юбилея си с грандиозно парти в столичен клуб

С грандиозно парти в столичния клуб „Ялта" ЗД „Бул инс" отпразнува своя 20-годишен юбилей. 20 години, посветени на проблемите на клиентите - 20 години устременост, отговорност, компетентност, коректност, креативност, иновативност, традиция - така изглежда „Бул инс" в очите на своите клиенти, партньори и приятели.

През изминалите 20 години застрахователят категорично успя да се утвърди като фактор на българския застрахователен пазар, който поставя стандарти и мотивира. Застрахователната компания беше първата, внедрила система за безкасово плащане при ликвидиране на щетите. „Бул инс" е и първата компания, която инвестира в създаването на мобилни групи, действащи на терен и подпомагащи пострадалите при пътнотранспортни произшествия. Броят на издадените за този период полици е равен на броя на населението на България, реализираните брутни премийни приходи надвишават 2 млрд. лв., а изплатените застрахователни обезщетения надхвърлят 1 млрд. лв.

Партито беше открито от висшия мениджмънт на компанията. Пръв своето поздравително слово към стотиците гости отправи доц. Стоян Проданов, изпълнителен директор на ЗД „Бул инс" АД.

20 години Бул инс  20 години споделена отговорност
netinfo
Той направи изключително интересна ретроспекция назад във времето, от зората на зараждането на застрахователното дело до наши дни.

„Скъпи колеги, партньори, контрагенти и клиенти, обръщам се към вас с чувство за отговорност, признание и с благодарност за доверието ви.

Основната концепция на застраховката, тази на разпределението на риска, е стара колкото човешкото съществуване. Примитивните общества познават ловуването в група като начин за избягване на смъртната опасност.

По-късно търговията с кервани или кораби налага търговците да разпределят товарите в различни пратки, за да се избегне загубата на целия товар. Първата писмена застрахователна полица се появява на един вавилонски обелиск със законите на цар Хамурапи, издълбани в нея. Кодексът на Хамурапи освен всичко друго ни оставя свидетелство за първите застраховки „Карго" и „Злополука". Когато поради инвалидност или смърт, както и при загуба на товар в морето, длъжникът е бил в невъзможност да изплати заемите си, той бива освобождаван от дълга срещу предварително плащане на допълнителна сума, която днес наричаме застрахователна премия.

Аристотел пише в своята „Политика" за Талес от Милет, който чрез астрономията и математиката успявал да предвиди годините с голяма маслинена реколта. Тогава пресите на острова са недостатъчни за всички земеделци и част от продукцията се похабявала. Талес е плащал предварително на собствениците, за да си гарантира ексклузивни права за ползване на пресите. Днес финансистите спорим дали това е първи описан опционен контракт, ко опция върху базов актив преса за зехтин, или това е първата застраховка „Прекъсване на производство".

В древна Гърция и Рим възникват милосърдните общности, гилдии, грижещи се за членовете им и техните смейства в случай на смърт и заболяване. Днес виждаме в това ранните застраховки „Живот".

Лекс Родиа, или Родоския морски закон, налага задължителното „Карго" застраховане, като търговците плащат застраховка за всеки товар в корабите, а събраната премия се използва за обезщетяване на търговците, загубили товара си. По-късно тези текстове се трансферират в римското право, а оттам - и в съвременните морски закони.

Постепенно стигаме до едно прочуто кафене, това на Едуард Лойд в Лондон. Там едновременно се развива финансовата търговия преди официалната поява на фондовата борса и застраховането на морската търговия. Това кафене се превръща в място за срещи на участниците в корабната индустрия, както тези, които искат да застраховат товарите и корабите си, така и онези, които са готови да поемат тези рискове. Неформалните срещи водят до появата на Лойдовия пазар, родоначалника на най-големия застрахователен пазар в света днес.

За начало на застрахователното дело в България се счита създаването на български клон на румънско застрахователно дружество в Русе през 1882 г. През 1891 г., пак там, е учредено първото българско застрахователно дружество. В периода между Освобождението и Втората световна война българското застраховане се утвърждава в България като важен стопански отрасъл. Водещо място в този отрасъл заемат българските застрахователни дружества.

След падането на монопола на държавните застрахователи в края на 90-те години на XX в. започва кипежът на свободното застрахователно предприемачество. Появяват се десетки нови застрахователи, търсещи място под слънцето. Много малко от тях оцеляват до днес. Едно от тях е ЗД „Бул инс" АД. Появил се като опит на българския застрахователен елит да формира силен национален презастраховател, впоследствие дружеството се налага на новоформиращия се пазар на автомобилни застраховки. Лидер и новатор, днес „Бул инс" е важен участник в стопанския живот на България, предвидим партньор, работодател и контрагент.

Но да приключа с речите. Светът на човека се е появил в условията на екстремални рискове. Застраховането е част от адаптацията на човешкото общество към тази враждебна и неприветлива среда. Така че, скъпи гости, продължавайте да работите, продавате, договаряте и използвате застрахователните продукти на традиционната, голяма и устремена в бъдещето българска застрахователна компания „Бул инс". Приветствам ви с добре дошли, желая на всички страхотна празнична вечер!"

20 години Бул инс  20 години споделена отговорност
netinfo

Петрозар Петков, председател на Съвета на директорите на ЗД „Бул инс"АД, благодари на акционерите, гостите и колегите си, че са съпричастни с празника. „Много малко компании в България могат да се похвалят с 20-годишна история", отбеляза той и пожела на присъстващите и техните семейства добро здраве и весело изкарване на коледните и новогодишни празници.

Крум Крумов, член на Съвета на директорите и изпълнителен директор на ЗД „Бул инс" АД, заяви: „Искам всички като един добър колектив да продължим напред и в следващата година, когато ще се борим за по-високи върхове в застраховането. Надявам се, че ще успеем!"

Вдъхновени от идеята за споделената отговорност, по безпрецедентен начин беше споделена и радостта в изискан стил и бляскава клубна атмосфера, където стотици гости уважиха събитието и се веселиха.

Какво споделиха  някой от гостите на партито за „Бул Инс":

Орлин Япраков, експерт по финанси и застраховане:

За многото години, в които сме работили заедно, съм се убедил, че това е един точен, коректен, бърз, много делови и изпълнителен партньор. Останал съм с прекрасни впечателения от тях и бих ги горещо препоръчал на всеки.

Пожелавам им все така да са млади, бързи и точни в отношенията с клиентите! Пожелавам им да се множат успехите и наградите, които взимат!

Иван Кутлов, началник Управление „Трежъри" в ОББ:

Ще пожелая най-вече да повторят поне още веднъж тази 20-годишнина. За мен винаги са били символ на спокойствие и сигурност и се надявам това усещане да остане и в следващите 20 години за всички клиенти на компанията.

ЗД „Бул инс" е добър финансов партньор. Самият аз съм и клиент на компанията, така че говоря най-вече като клиент.