Най-запомнящите се реплики на Борисов за 2015-а
Най-запомнящите се реплики на Борисов за 2015-а / Фейсбук

Зад гърба си премиерът на България Бойко Борисов оставя година, в която трябваше да защити няколко поскъпвания - шофьори протестираха срещу новите цени на винетките.

„С поршета на протест! Само да го запалиш поршето кайен, докато вкара бензин в цилиндрите, е изхарчил 12 лева. А за 8 лв. протестира", заяви той, припомня бТВ.

Увеличение на местните данъци и такси поиска още премиерът. И призова кметовете на големите градове да не изпадат в популизъм и да вдигнат налозите, вместо да товарят държавния бюджет.

„Да станат тези кметове, които имат дългове, но не искате вие да си ги съберете. Не искате да си съберете парите от таксите, защото искате да сте готини, добри. Това го разбирам. Но и ние искаме да изглеждаме така", обясни Борисов.

Той отстояваше и решенията за реформи на здравния министър Петър Москов.

„Този, който пие ракия, пуши цигара, яде сланина и не желае да има хранителни навици, трябва ли други да му платят лечението?", обясни Борисов.

10 незабравими реплики на Бойко Борисов (ВИДЕО)

Премиерът трябваше да вземе важни кадрови решения, като балансираше между амбициите на политическите си партньори.

Ето какво заяви на въпроса дали Реформаторите са преяли с власт: „Искам с чувство за хумор да го кажа. Аз имам един порок. Много обичам да ям. Сега постя от 2 седмици - ужас. Това дето викат- не ядеш месо и много по-силен се чувстваш, много по-леко ти е - точно обратното е".

Борисов направи и първата си номинация за президент: „Защо не се напънем и не сложим за президентските избори една жена президент. Имаме достатъчно фигури, които можем да обсъждаме". Борисов направи анонса през януари пред общото събрание на "Жени - ГЕРБ".

А после поясни: "Аз само се шегувах. Не, че не може да стане, но в една подобна аудитория - само жени виждаш, какво да им кажеш?".

Публично за жени премиерът говори отново в средата на ноември, когато се оказа действащо лице в разговорите на висшите съдийки Владимира Янева и Румяна Ченаловa:

Две каки си говорят за мене и аз трябва да отговоря какво са си говорили за мене. Факт е - от това, което чух да се коментира, че много правилно институциите са направили така, че да не са на тези постове".

Бойко Борисов отново засвидетелства и почитта си към Господ, когото най-често нарича Началника. Премиерът сподели с министър-председателя на Великобритания гордостта от благословиите, които е получил във Ватикана, с думите: „Три папи са ме галили по главата".

Освен пред Дейвид Камерън Борисов отбеляза запомнящо се представяне и във Facebook. Хиляди харесвания събраха снимките с магнолиите му в двора му. А на Коледа премиерът сподели, че ще става дядо.