С 8 години гаранционен срок е проектът за водния цикъл на Исперих
С 8 години гаранционен срок е проектът за водния цикъл на Исперих / netinfo

Осем години е гаранционният срок на строително-ремонтните работи по проекта „Интегриран проект за водния цикъл на град Исперих“, надяваме се фирмите да изпълнят ангажиментите си – коментира кметът на града Бейсим Руфад на финалната пресконференция по европроекта. Заради интензивната работа и късите срокове се очакват пропадания – призна градоначалникът. Има и банкови гаранции от 3% за добро изпълнение – допълни Руфад.

С 8 години гаранционен срок е проектът за водния цикъл на Исперих
netinfo

Секретарят на община Исперих Севим Адем припомни, че работата по проекта е предшествана от 11 години труд на общинските служители предимно от техническите служби. Договорът за финансиране по ОП“Околна среда“ е подписан през юни 2012 г. Следват още перипетии, резултатите от обществените поръчки са многократно обжалвани и отменяни от Комисията по защита на конкуренцията. По тази причина проектът е разделен на два етапа с две процедури по избор на изпълнители.  Договорът за първия етап е подписан през юли 2013 г., а за втория – през ноември 2014 г. Вторият етап е същинската строителна работа по проекта, включваща и проектиране и инженеринг. Строителните работи започват през юни 2015 г. и трябва да завършат до края на годината, както всички европроекти. Това превърна Исперих в голяма строителна площадка, благодарим на гражданите за търпението и се извиняваме за неприятностите – каза Севим Адем. Надяваме се въпреки трудностите, това ще остане един успешно реализиран проект, а също и да нямаме проблеми при използването на мрежата – допълни тя.

По проекта „Интегриран проект за водния цикъл на град Исперих“ е изградена канализационна мрежа с дължина 46 088 м., подменена е водопроводната мрежа с дължина 15 946 м., това е довело до намаляване на загубите на питейна вода с 30% - от 58% на 41%. По проекта е и изградено и биологично стъпало на Пречиствателната станция за отпадни води в Исперих.

Срокът за отчитане на проекта е март 2016 г. – уточни още Севим Адем.

Стойността на проекта е 48 190 848,35 лв., от които от ЕС е 38 552 678,68 лв., национално съфинансиране – 9 638 169,67 лв., а от бюджета на община Исперих – 1 577 661,77 лв.

С 8 години гаранционен срок е проектът за водния цикъл на Исперих
netinfo