В. Търново вече разполага със съвременна система за управление на отпадъците
В. Търново вече разполага със съвременна система за управление на отпадъците / снимка: DarikNews.bg

Приключи изграждането на модерната система за управление на отпадъците в регион Велико Търново, обяви днес на пресконференцията екипът, който работи по проекта. Идеята бе реализирана от сдружение “За чисти селища”, обединяваща общините Велико Търново, Горна Оряховица, Елена, Златарица, Лясковец и Стражица. Стойността на инвестицията надхвърля 33 млн. лв., а средствата са осигурени основно от европейските фондове и от държавния бюджет на страната.

Всички дейности по изграждането на депото приключиха в рамките на две години. Очаква се от новата придобивка да се възползват около 170 хиляди жители от шестте общини. Системата за управление на отпадъците е разположена край село Шереметя, а дейностите по строителството започнаха на 15 октомври 2014 год. с направената първа копка, припомни Зорница Кънчева, ръководител на проекта.

Основната задача пред новоизградената инфраструктура е екологосъобразно третиране и обезвреждане на цялото количество битови отпадъци, генерирани на шестте общини при спазване на европейското и национално законодателство. В рамките на проекта бяха изградени специални инсталации за преработката на отпадъците, както и прилежащата инфраструктура. Закупени са нови сметоизвозващи автомобили, а така също и подвижни контейнери. Направена е и инвестиция за разделно събиране на зелени отпадъци. По този начин ще се произвежда висококачествен органичен тор за обогатяване на почвата, който е подходящ за приложение в земеделието.

Екипът, работил по проекта, очаква като резултат от всички дейности да бъде подобрено качеството на живот в региона, а освен това и да намалеят разходите, свързани със събирането на отпадъците. Друг положителен ефект е осигуряването на 51 работни места в Регионалната система за управление на отпадъците.

Според експерти, съоръжението е сред най- големите в страната, тъй като сепарирането и компостирането на отпадъците ще се случва на едно място, като осигуреното оборудване е изключително модерно.

Проектът за депото за битови отпадъци е създаден изцяло наново в края на 2013 г. от екипа на кмета на старата столица Даниел Панов, в партньорство със специалисти от останалите пет общини. Одобрен е в началото на 2014 г., а по реализацията са работили общо 12 изпълнители. Вече са проведени процедурите по определяне на оператор – системата ще бъде управлявана от четири български фирми.

Старото сметище в с. Шереметя ще бъде рекултивирано, а за целта се очаква осигуряване на достъп до европейско финансиране. Прогнозната стойност на този проект е за около 4 милиона лева.