Разследват схема за източване на Стопанската академия в Свищов чрез търговия с учебници
Разследват схема за източване на Стопанската академия в Свищов чрез търговия с учебници / снимка: DarikNews.bg

Три досъдебни производства е образувала прокуратурата в Свищов по данни, изнесени в одитен доклад за дейността на Стопанската академия “Димитър А. Ценов” в крайдунавския град. Разследването е за длъжностни престъпления, информира юристът Калин Костов, председател на Сдружение за европейско качество във висшето образование. Докладът е направен след проверка, извършена от Инспектората на просветното министерство по настояване на бившия служебен ректор проф. Иван Върбанов.

Проверката обхваща 3-годишен период, а одитният доклад е внесен в прокуратурата. “Вече е ясно, че ще се разследва схема за източване на Стопанската академия чрез търговия с учебници за задочно обучение. Става дума за договор между висшето училище и частна фирма за печатане на учебници. От една страна липсват договори и декларации за авторските права на авторите, а от друга учебниците са печатани срещу 2-3 лв. за брой, а след това академията ги е изкупувала на многократно по- високи цени- от 25 до 40 лв. за учебник. След това изданията са били препродавани на студентите”, обясни Калин Костов. По негови думи на около 2 млн. лв. годишно възлиза генерираната печалба.

Според юриста ще бъдат разследвани и обществените поръчки, които е провеждала Стопанската академия. "Oбществени поръчки са разбивани, за да паднат като сума под прага за обявяване на процедура. Има и такива с дискриминационни условия, които са направени така, че на тях да отговаря точно определена фирма, която по- късно е обявявана за победител”, заяви Калин Костов. Той съобщи и за сключен договор с банка, в който са фиксирани много по- ниски от реалните лихви. Така висшето училище е внесло депозит в размер на около 2,5 млн. лв., като загубата от малките лихви възлиза на около 80 000 лв., коментира Костов.

Той посочи, че ще бъде разследвано и командироване на служители на Стопанската академия във Велико Търново и Горна Оряховица. “По свидетелски показания те са били на язовир, където косили и боядисвали и са извършвали несвойствени за длъжностната си характеристика дейности”, каза Костов и намекна, че случаят касае вилата на бившия ректор проф. Величко Адамов.

По време на срещата с медиите днес юристът засегна и темата с алеята с паметници на бивши ректори на Стопанската академия. По негови думи за реализацията на идеята са вложени 120 000 лв., събрани от преподаватели. Той заяви, че професорите под натиск са давали 1000 лв., доцентите по 500 лв., главните асистенти и докторите по 300, а асистенти и други служители- по 100- 150 лв.

Калин Костов публично благодари на просветния министър проф. Тодор Танев за предприетите действия по отношение на Стопанската академия. Той коментира и обществения и политическия живот в Свищов. По негови думи има връзка между избора на нов кмет на крайдунавския град и случващото се във висшето училище. Костов, който е общински съветник, заяви, че ще работи за връщането на знаещите и можещите млади хора в Свищов.