През ноември пътуванията на българи в чужбина са се увеличили
През ноември пътуванията на българи в чужбина са се увеличили / ThinckStock/Getty Images

Ръст в пътуванията на българите зад граница и спад в пътуванията към Франция, отчитат от Националния Статистически институт. 13% повече са пътуванията в чужбина през ноември. В същия месец, когато станаха и атентатите в Париж, броят на пътуванията от България за Франция е намалял с близо 30%. През ноември тази година страната ни е посетена от 436.8 хил. чужденци, с 0.8% повече от ноември 2014 година.

Все повече руски туристи търсят почивка в България

През ноември българите, пътували в чужбина, най-често са посещавали Македония, Великобритания, Испания и Италия, а също така Гърция, Германия и Австрия. И докато статистиката регистрира ръст в пътуванията зад граница през ноември с 12,7%, пътуванията към Франция бележат спад с 28,7 процента.

По-малко българи са пътували и към Русия. През ноември те са с 27,6 на сто по-малко в сравнение със същия период на миналата година. Според статистиката около половината от пътуванията към Русия са със служебна цел, а спад в пътуванията се регистрира през цялата година.

Най-често българските глаждани пътуват в чужбина за обучение, на гости, за да посетят културни и спортни мероприятия или със служебна цел. Посещенията извън страната с цел почивка или екскурзия намаляват с 3,3%, отчитат от Статистическия институт.

Увеличават се посещенията на граждани от Германия, Обединеното кралство, Чешката република , Испания , Румъния и Гърция.

Намаление е регистрирано при посещенията на граждани от Унгария, Австрия , Нидерландия, Словакия.

Посещенията с цел почивка и екскурзия формират 93,2% от всички посещения на граждани от Израел и 82,7% - от бившата югославска република Македония.