Кражби на ел.съоръжения оставили 50 000 домакинства в Североизточна България през 2015-а
Кражби на ел.съоръжения оставили 50 000 домакинства в Североизточна България през 2015-а / снимка: sxc.hu

Над 50 000 домакинства в Североизточна България са били без ток през 2015 г. заради кражби на електрически съоръжения. Това съобщиха от Енерго про.

По данни на дружеството от началото на годината са регистрирани 33 изключвания на електропроводи средно напрежение, вследствие на посегателства на обекти от мрежата в областите Варна, Велико Търново, Габрово, Русе и Разград.

Общата продължителност на времето, през което хората са останали без ток заради кражби, е над 116 часа. Съоръженията, които стават обект на набези, са най-често медни и алуминиеви проводници от въздушната мрежа, електромери, различни видове трансформаторни системи, от които се демонтират части или източват технически течности.

Само преди седмица над 10 000 клиенти на ЧЕЗ в столичния квартал Люлин останаха без ток над 24 часа, заради опит за кражба на медни кабели, предизвикал късо съединение и пожар в кабелния колектор.

Друг подобен случай от последния месец е кражба на трансформаторно масло, която остави около 400 клиенти на ЧЕЗ в столичния квартал "Надежда" без електрозахранване.