Почина холивудският оператор Хаскъл Уекслър
Почина холивудският оператор Хаскъл Уекслър / Guliver/Getty Images

Известният холивудски оператор и социален активист Хаскъл Уекслър, чиито гъвкав и интуитивен подход му носи награди Оскар за операторско майсторство за филмите "Кой се страхува от Вирджиния Улф?" и "Накъдето те води сърцето", е починал на 93-годишна възраст, предадоха Асошиейтед прес и ТАСС.

Уекслър е починал мирно в съня си, съобщава неговият син, номинираният за Оскар звукооператор Джеф Уекслър.

Освен двете награди Оскар, Хаскъл Уекслър има още три номинации за най-престижните отличия в света на киното. Едната от тях е за работата му над екранната адаптация на "Полет над кукувиче гнездо".

Уекслър е известен и с конфликтите си с режисьори. По време на снимките на филма по едноименния роман на Кен Киси, създателят на лентата Милош Форман се отказва от услугите му. Поради тази причина признанието за работата на Хаскъл Уекслър над "Полет на кукувиче гнездо" и номинацията за Оскар за операторско майсторство са поделени с Бил Бътлър и Уилям Фрейкър.

Заради конфликт с режисьора Уекслър е уволнен по време на снимките на филма "Разговорът" на Франсис Форд Копола.

През дългогодишната си кариера Хаскъл Уекслър е заснел десетки игрални филми и телевизионни реклами. Когато не снима високобюджетни продукции, операторът обикаля света, за да създава документални ленти, посветени на различни каузи.

Напредналата възраст не му пречи да работи. На 89 години Уекслър е номиниран за телевизионния Оскар - наградата Еми, за работата си над продукцията "61*" на телевизия HBO.

Хаскъл Уекслър е достатъчно известен на публиката, за да се нареди сред малцината оператори, удостоени със звезда на прочутата Алея на славата в Холивуд.

Сред отдалите почит към Уекслър е актрисата Джейн Фонда, която е работила заедно с оператора над драмата "Завръщане у дома". За ролите си във филма Фонда и изпълнителят на главната мъжка роля Джон Войт получават награди Оскар.

Източник: БТА