Видинско село отбеляза почти двувековно просветно дело
Видинско село отбеляза почти двувековно просветно дело / Областна администрация Видин

Отбелязаха 195 години просветно дело в село Бойница, чието начало е положено с откриването на килийното училище в селото през 1820 година. По време на тържественото честване областният управител на Видин Момчил Станков и кметът на община Бойница Анета Генчева откриха паметна плоча, напомняща за началното училище в селото.

„На това място е било начално училище „Кирил и Методий" - с. Бойница, 1884-1970", гласи надписът върху паметния знак, издигнат в двора на старата училищна сграда, премахната преди години поради опасност от срутване.


„На мястото на старото училище направихме парк и поставихме паметна плоча, за да отбележим, че тук е било едно от просветните средища в с. Бойница. В това училище са учили деца и от съседните села Раковица, Старопатица, Раброво. Поколения от Бойница и Кула са свързани с първото училище тук. Затова днешният ден се превърна в истински празник за всички нас", каза Анета Генчева.


На освещаването на паметния знак присъстваха началникът на Регионалния инспекторат по образованието Марийка Василева, представители на видински държавни институции, граждански организации и десетки жители на Бойница, сред които и потомци на директори и учители в местното начално училище.


Днес в с. Бойница продължава да функционира Основно училище „Васил Левски", в което учат около 50 деца. За развитието на просветното и културно дело в общината се грижат самодейците от Народно читалище „Надежда - 1903" и възрастните хора от Клуб на пенсионерите „Пуйо войвода".