Тигърът Амур станал вегетарианец, но само за един ден
Тигърът Амур станал вегетарианец, но само за един ден / снимка: БГНЕС, архив

Тигърът Амур, който се сприятели с козела Тимур в Приморския сафари парк в Шкотовския район на Русия, на Рождество Христово станал вегетарианец, предаде РИА Новости.

Необичайните животински приятелства

На 25 декември тигърът и неговият приятел козелът се срещнали както обикновено пред вратата на клетката и тръгнали на разходка в гората. Обикаляйки владенията си, тигърът видял апетитна трева, която решил да опита. След като похапнал с нея, легнал да спи, а около него се настанил и приятелят му, козелът Тимур.

"По-късно козелът отиде да събира опадалите дъбови листа точно под носа на тигъра. Амур се събуди от шума им и шляпна Тимур по носа с тежката си лапа. Козелът изненадан отскочи встрани, но след минута отново похапваше трева до приятеля си", се казва в съобщение на Приморския сафари парк.

Вечерта обаче тигърът бил толкова гладен, че когато му дали месо, веднага го погълнал и така приключил с вегетарианството.

Козел, предназначен за храна, се сприятели с тигър (СНИМКИ)

Странната дружба между козела и тигъра започна преди около месец. Козелът Тимур бил вкаран в заграждението на тигъра Амур като едната от двете му порции живи животни седмично. Тимур обаче не знаел, че трябва да се бои от тигъра и вместо да изпълни ролята си в хранителната верига, го изгонил от бърлогата му и се настанил в нея.

Тимур бил доста изненадан от смяната на ролите, но решил да избегне конфронтацията. След това двете животни се сприятелили и оттогава са неразделни. Служителите на Приморския сафари парк били много впечатлени от храбростта на козела и затова го нарекли Тимур.

Наскоро по време на снеговалеж козелът Тимур изгони своя другар от ползваното от него убежище и зае мястото му.

"Нещо интересно бе наблюдавано по време на снеговалежа - Амур се опита да легне в убежището, което осигурява подслон при валежи, но настойчивият козел веднага притича и тигърът се оттегли, отстъпвайки "коронното" си място на Тимур", разказа представител на парка.

Източник: БТА