Трима депутати от ДПС напуснаха парламентарната група, областният лидер Бахри Юмер подкрепи Местан
Трима депутати от ДПС напуснаха парламентарната група, областният лидер Бахри Юмер подкрепи Местан / netinfo
Трима депутати от ДПС напуснаха парламентарната група, областният лидер Бахри Юмер подкрепи Местан
83351
Трима депутати от ДПС напуснаха парламентарната група, областният лидер Бахри Юмер подкрепи Местан
  • Трима депутати от ДПС напуснаха парламентарната група, областният лидер Бахри Юмер подкрепи Местан

Трима депутати от ДПС напускат парламентарната група в знак на солидарност с отстранения от лидерския пост Лютви Местан. Това са Шабанали Ахмед, Хюсеин Хафъзов и Айдоган Али. Малко преди да започне възпоменателния митинг по повод 31-годишнината от събитията по време на т.нар. възродителен процес, те направиха изявление, в което изложиха и своите мотиви. А те са свързани с погазване на фундаменталните принципи и каузата на ДПС – правата и свободите на гражданите,  безалтернативния европейски път на развитие и членството в НАТО.

Дори и осъдения на смърт има право на последна дума, коментира от своя страна безпардонното си отстраняване Лютви Местан. За декларацията станала повод за това, той каза: „Не приемам нито начина, по който се взе това решение, нито основния мотив, с който съм освободен. 1000 пъти да бях убеден, че ще ми се отреже главата заради тази декларация, пак щях да я произнеса.”

През целия ден днес Лютви Местан беше съпровождан от посланикът на Р Турция Сюлейман Гьокче, двамата консули на южната ни съседка в Пловдив и Бургас, главният мюфтия Мустафа Хаджъ, областният лидер на ДПС в Кърджали Бахри Юмер, който също изрази подкрепата си за Лютви Местан, и тримата народни представители, заявили напускането на парламентарната група на движението.

На въпрос колко време е прекарал в турското посолство след злополучната за него вечер на 17 срещу 18 декември, когато почетният председател на ДПС Ахмед му отправи остри критики, Местан отговори:  „Много кратко време бях в посолството. Причините ще ги коментираме друг път. Сега само ще ви кажа, че изконно право на всеки български политик е да осигури собствената си сигурност при критична ситуация”.

Тримата съпредседатели, които ръководят временно ДПС – Мустафа Карадайъ, Рушен Риза и Метин Казак, също коментираха остраняването на Лютви Местан от лидерския пост и изключването му от партията. Мустафа Карадайъ използва спортната метафора, че когато един състезател получи два жълти картона, следва отстраняване от терена. По думите му още по време на новогодишния купон на ДПС в сараите през 2014 година Местан е бил предупреден от Ахмед Доган, а сега на 17 декември последвало и второто предупреждение.

 

На въпрос дали ДПС се разцепва, Карадайъ отговори, че Движението е здрав организъм със силна имунна система. Сравни го със здраво тяло, нападнато от вируси и бацили, което ще ги преодолее.