Убиха лидера на сирийската бунтовническа групировка Джаиш ал Ислам
Убиха лидера на сирийската бунтовническа групировка Джаиш ал Ислам / снимка: Guliver/Getty Images

Лидерът на сирийската бунтовническа групировка Джаиш ал Ислам (Армия на исляма) Захран Алуш е бил убит при въздушен удар в предградие на столицата Дамаск, предаде Ройтерс, като се позова на представители на бунтовниците.

Щабът на фракцията, чието местонахождение е пазено в тайна, е бил бомбардиран, според два източника, от руски самолети. Мястото било поразено от 10 ракети, съобщи дубайската сателитна телевизия Ал Арабия, цитирана от ТАСС.

Джаиш ал Ислам е най-голямата бунтовническа групировка в района, отбелязва Ройтерс. Тя наброява хиляди бойци.

Сирийският център за наблюдение на правата на човека (СЦНПЧ) съобщи, че военни самолети са бомбардирали днес лидери на ислямистки бунтовници, които се били събрали на среща в Източна Гута - контролиран от опозицията район, източно от Дамаск - за да обсъдят подготовката на атака срещу правителствените сили и техните съюзници от ливанското шиитско движение Хизбула, предаде ДПА.

Според СЦНПЧ били убити 44-годишният Алуш и петима негови сътрудници. Не е ясно дали атаката е била извършена от руски или сирийски самолети, посочва базираната във Великобритания неправителствена организация.

Новината за убийството на Захран Алуш бе потвърдена от сирийската държавна опозиция и високопоставен представител на опозицията.

Джаиш ал Ислам е подкрепяна от Саудитска Арабия и е смятана за най-голямата бунтовническа групировка в Източна Гута, отбелязва АФП.

Ройтерс посочва, че преди да основе тази фракция, Захран Алуш е създал Алуа ал Ислам (Бригада на исляма) заедно със своя баща Абдула, който е салафитски сирийски духовник, базиран в Саудитска Арабия. Алуш е изповядвал по-умерена версия на исляма и е имал идеологически противоречия с радикални групировки като "Ислямска държава" и Ал Кайда.

Джаиш ал Ислам подлага Дамаск на минометен обстрел от Източна Гута - атаки, при които биват убивани мирни жители, отбелязва ТАСС.

Групировката участва на конференцията на сирийската опозиция в саудитската столица Рияд от 8 до 10 декември. Нейни представители бяха включени в опозиционната делегация, която ще започне преговори с режима през януари в Женева.

Източник: БТА