Да бъдеш Дядо Коледа!
Да бъдеш Дядо Коледа! / ThinckStock/Getty Images

Работата на Дядо Коледа - да донесе радост за децата по целия свят, никак не е лесна. За да помогнат на Санта Клаус да придобие нужните качества в САЩ отдавна работят училища за обучение.

Най-старото училище за Дядо Коледа се намира в Мичиган и е описано от един от учениците като "Харвард" за Дядо Коледа. То е открито още през 1937 г. Докато през първите години в него се обучавали 4-5 студенти, сега училището подготвя по 130 дядоколедовци годишно.

Следете обиколката на Дядо Коледа!

"Всяка година имаме списък с чакащи поне по 40-50 души. Имаме хора, които не успяха да се запишат през 2015 г. и чакат да започнат обучението си догодина", каза Холи Валент, асистентът на декана на "Коледния Харвард".

Професионалният Дядо Коледа е полезен както за бизнеса, така и за хората. Един добър Санта обича децата, знае как да разговаря с тях и как да ги изслушва. Това привлича повече клиенти за магазините, които искат да имат автентичен професионален Дядо Коледа. Той трябва да е образован, да знае историята на Северния полюс, да разказва за елфите. Обучението продължава 45 часа.

Зад веселия белобрад старец стои сериозен бизнес, който се разраства от година на година. Всеки студент плаща по 400 долара за лекциите, като в цената са включени някои от аксесоарите за костюма на Дядо Коледа.

Но цената не включва всичко необходимо. Средно визията на Санта Клаус струва между 500 и 1500 долара, като понякога костюмът достига и до 2000 долара. Извън него трябват брада, перука и мустаци за около 1500 долара, тъй като се изработват от истински коси.

"Икономиката на Санта е изолирана от спадовете в икономиката като цяло, тъй като носи щастие и надежда", коментира Тери Грийнбърг, президент на "Halco", търговец на едро на анимационни костюми.

Тони Бианчи, управител на подобен магазин в Ню Йорк, заяви, че 10% от бизнеса му е обвързан с продажбата на костюми на Дядо Коледа.

Да бъдеш Дядо Коледа
netinfo

И докато ние всички знаем, че Дядо Коледа от Северния полюс работи и се радва на чаша топло мляко с бисквитки, то неговите помощници получават солидни заплати. В мол един помощник на Дядо Коледа получава по 30 долара на час.

В образа на любимия на децата старец се превъплъщават хора от всякакви професии - адвокати, лекари, мениджъри на фирми, които вярват в коледната магия и искат да зарадват хората по празниците.

Източник: БГНЕС