Камерън проверява защо САЩ спрели британско семейство да посети Дисниленд
Камерън проверява защо САЩ спрели британско семейство да посети Дисниленд / снимка: Guliver/Getty Images

Канцеларията на британския премиер Дейвид Камерън съобщи, че ще проучи сигнал, подаден от британска депутатка, че американските власти са попречили на 11-членно британско мюсюлманско семейство да отпътува от Лондон за Лос Анджелис, за да посети Дисниленд, предадоха световните агенции.

На 15 декември семейството, съставено от двама британски братя от мюсюлмански произход и техните общо девет деца, трябвало да отпътуват от летище Гетуик за Лос Анджелис, за да посетят роднини и да отидат в увеселителния парк Дисниленд, намиращ се в калифорнийския град Анахайм. Ваканцията на семейството била планирана отдавна.

На летище Гетуик обаче граничен полицай информирал семейството точно преди качването в самолета, че американските власти не му позволяват да отпътува за САЩ. Двамата братя твърдят, че не са получили никакво обяснение за това решение и казват, че става дума за случай на дискриминация.

Те казват, че са похарчили общо 9000 британски лири за пътуването на цялото семейство до САЩ, които никой не им е възстановил, след като достъпът до самолета им бил отказан.

Семейството подало сигнал до своя представител - британската депутатка лейбъристка Стела Крийзи, избрана в парламента от Северен Лондон. Тя написала писмо до премиера Камерън и поискала обяснения за случилото се.

Засега американското посолство в Лондон и британското вътрешно министерство не са коментирали случая. Съветът на британските мюсюлмани изрази безпокойство от инцидента.

Неотдавна кандидатът за президентската номинация на американските републиканци Доналд Тръмп призова временно да се забрани на мюсюлмани да влизат в САЩ заради страх от екстремистки нападения, припомня АП.

Източник: БТА