Атакуват в съда новите винетки
Атакуват в съда новите винетки / DarikNews, архив

Група общественици от цялата страна са внесли жалба в Софийския административен съд с искане за спиране от продажба на новите винетни стикери, с което оспорват законосъобразността им, съобщава БТА.

Обществениците смятат, че винетните стикери са незаконни, защото не е спазен срокът за обнародване на графичния дизайн и начинът им на обнародване в Държавен вестник. "Считаме, че новата цена също е незаконна, защото никъде управляващите не са обсъждали промяната й, както с браншови организации, така и с обществеността. Това решение е взето своеволно и незаконно", посочват обществениците.

Преди дни омбудсманът Мая Манолова заяви, че председателят на Управителния съвет на пътната агенция не е изпълнил в срок задължението да издаде заповед за утвърждаване на графичните образци на новите винетни стикери. Той е направил това с 10 дни закъснение, но то не може да служи като основание за обявяване на незаконност на новите винетки или новите им цени, каза Манолова.

Павлова: Новите винетки са законни

Миналата седмица регионалният министър Лиляна Павлова подчерта, че новите винетки са законни и всички процедури по обнародването в Държавен вестник са спазени в законовите срокове.

В пунктовете за разпространение водачите вече могат да купят винетките за следващата година, които са с по-различен дизайн и повече защити.

Новите винетки - по-красиви и с повече защита (СНИМКИ)

Годишните стикери за леките коли имат и нова цена от 97 лева.

Винетката може да поскъпне пак през 2017 г.

Лиляна Павлова многократно заяви, че цената не е реална, трябвало да е по-висока, но правителството се е стремило тя да е социално поносима. Според Павлова правителствата назад са допуснали сериозна грешка, като не са актуализирали цените всяка година с по около 5 лв., което щяло да е справедливо за обществото, за да не се налага по-сериозна актуализация, както в момента - с около 8 лв. на месец.