Не се хвалете във Фейсбук къде ще ходите по празниците
Не се хвалете във Фейсбук къде ще ходите по празниците / снимка: БГНЕС, архив
Не се хвалете във Фейсбук къде ще ходите по празниците, съветват от полицията
83332
Не се хвалете във Фейсбук къде ще ходите по празниците, съветват от полицията
  • Не се хвалете във Фейсбук къде ще ходите по празниците, съветват от полицията

Не споделяйте във Фейсбук и Туитър къде ще ходите по празниците, съветват от столичната полиция жителите на София заради традиционното зачестяване на домовите кражби в този период от годината. От полицията призовават хората да подават сигнали към тел. 112 за всички нередности, съмнителни дейности или подозрителни лица.

Ако възнамерявате да пътувате по празниците, купете таймер, който регулярно да включва и изключва осветлението в дома ви. Това е един от съветите на криминалистите от столичната полиция.

Как да опазим домовете си от кражби по празниците

Практиката на разследващите показва, че крадците проверяват дали сте си вкъщи, ако пощенската ви кутия е пълна с писма и рекламни брошури, затова помолете съсед редовно да взема пощата ви.

"Крадците най-често правят предварително наблюдение, проучване на адресите, на които искат да извършат кражби. Наблюдават пощенските кутии, дали свети в дома. Ако хората остават в жилището да свети денонощно, прави впечатление и за крадците това е знак, че жилището е необитаемо", каза шефът на отдел "Криминална полиция" в СДВР Николай Хаджиев.

Джебчиите в моловете с нова схема по Коледа

Джебчийските кражби в търговските обекти, молове, супермаркети също зачестяват, а хората, които пазаруват трескаво по празниците, заради разсеяност и невнимание, лесно стават жертви на опитните крадци. "Най-често се случват в големите търговски обекти и градския транспорт. Когато се влиза в пробните, за да се мерят дрехи, хората оставят вещи без надзор и те са най-привлекателни за крадците", каза Хаджиев.

Заради увеличаващия се брой на телефонните измами около Коледа и Нова година МВР отново призовава хората превантивно да разговарят с възрастните си роднини на тази тема, тъй като те са най-честите жертви на подобен тип престъпления.

От СДВР обясниха още, че присъствието на полиция в жилищните квартали е засилено от днес и ще остане така до 3 януари догодина.