Проучвания на ЦРУ и фондация „Уолк Фрий", твърдят, че България е на трето място по смъртност и на първо по "робски живот" в света. Експерти коментираха двете изследвания в предаването "Часът на Милен Цветков" по Нова телевизия.

Раждаемостта пада, новородените във Видин 37 пъти по-малко от София

Според изследването на ЦРУ смъртността у нас е близо 15 на 1000 души и преди България са страни като африканската държава Лесото и Украйна. Страната води държави като Афганистан, ЧАД, Габон, Нигерия, Мали и държави с локални конфликти като Ирак и Пакистан.

Според световния индекс на робството 2014 на Фондация „Уолк Фрий" 6 млн. души живеят в условия на модерно робство. В доклада са включени 167 държави. Модерното робство има много имена - робство, насилствен труд или трафик на хора. България е на първо място по брой на хора, живеещи в "робство" в съответствие с броя на населението. След страната ни са Чехия, Унгария, Сърбия и Словакия.

Според професор Трендафил Митев българите са постоянно под стрес, а стресовите ситуации пораждат болести. На това се дължи и лошото здравословно състояние на нацията.

"Съвременният българин живее в ситуация на абсолютна несигурност утре. Това е нарушен комфорт в човешката душа и мисловност. Ти си обект на непрекъснати атаки - ще оцелее ли работата ти утре, ще можеш ли да издържаш децата да ходят на училище. С други думи стресовата ситуация поражда колосални болестни състояния в нашето общество", каза той.

В България е най-вискокият процент на детска бедност в ЕС

В България майка на робството са мизерията и ниските доходи, добави финансовия експерт Мика Зайкова.

Източник: Novanews.bg