НТС на енергетиците с писмо до премиера за стабилизирането на „Мини Марица- изток“
НТС на енергетиците с писмо до премиера за стабилизирането на „Мини Марица- изток“ / DarikNews.bg, архив

Управителният съвет на Научно- техническия съюз на енергетиците в България изрази, в писмо до министър- председателя Бойко Борисов, загрижеността си за текущото състояние и бъдещото развитие на „Мини Марица- изток" ЕАД като структуроопределящо въгледобивно дружество за българската енергетика.

След експертен анализ на фактите, свързани с ликвидната криза в „Мини Марица- изток" ЕАД, в документа се посочва решение на текущите проблеми с :

„ 1. Осигуряването на средства за разплащане между НЕК ЕАД, централите в комплекса и „Мини Марица- изток" ЕАД, както и спиране на натрупването на дефицити в енергийния сектор.
2. Възстановяване действието на Методиката за ценообразуване на въглищата от „Мини Марица- изток" ЕАД. Въпросната методика е част от споразуменията за доставка на въглища между Дружеството и топлоцентралите в района. Тази мярка ще позволи на Дружеството, да обезпечи със средства, както належащите технологични мероприятия, така и предстоящите в бъдеще големи инфраструктурни проекти.
3. Необходимо е натоварването на топлоцентралите в комплекса да бъде съобразено с възможностите на „Мини Марица- изток" ЕАД да осигурява въглища, с цел да се избегне нарушаване на стабилитета на рудниците.

В заключение оставам уверен, че Вашата лична ангажираност за решаване на изтъкнатите проблеми, ще доведе, както до трайното стабилизиране, така и до бъдещо развитие на Дружеството, експлоатиращо най-голямото находище на въглища в България".

С тази позиция завършва писмото подписано от председателя на Управителния съвет на НТС на енергетиците проф. д- р Цанчо Цанев

Копия на писмото са изпратени до министъра на енергетиката- Теменужка Петкова, до председателя на парламентарната комисия по енергетика- Делян Добрев, до председателя на КЕВР- Иван Иванов, до изпълнителния директор на БЕХ ЕАД- Жаклен Коен, до изпълнителния директор на НЕК ЕАД- Петър Илиев, до изпълнителния директор на ЕСО ЕАД- Иван Йотов.