Смолянският театър с десетки хиляди лева задължения
Смолянският театър с десетки хиляди лева задължения / Адриан Кулев/Дарик радио

Към края на месец ноември задълженията на Родопския Драматичен Театър „Николай Хайтов” са близо 31 000 лв. Това стана ясно, след като председателят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев и директорът на РДТ Румен Бечев проведоха среща с кмета на община Смолян Николай Мелемов и заместничката му Венера Аръчкова.

Двамата поискаха помощ от общината, за да се реши финансовият проблем на културната институция.

"Общината е помагала доста на театъра досега, но за да си стъпим на краката ни е необходима помощ", посочи на срещата временно изпълняващият длъжността директор на театъра.

Христо Мутафчиев обяви, че ще проведе разговори с Министерството на културата, за да се помогне на Смолянския театър. В шеговит тон известният актьор каза, че миналото е история, настоящето е истерия, а бъдещето е в нашите ръце.

Мелемов посочи, че общината ще продължи да помага. Бяха набелязани и конкретни мерки, за да се стабилизира културната институция. 
„Задължението не е трагични, но и тия пари са много за нас, ако ние не можем да покрием тези минуси, ще бъде добре за театъра, за да работи той нормално през новата година“, коментира още Румен Бечев.

Задълженията на РДТ са към фирми доставчици и неизплатени хонорари към актьори и режисьори, за състояли се вече постановки.