Мъжът, планирал убийството на принц Чарлз, влиза в лудница доживот
Мъжът, планирал убийството на принц Чарлз, влиза в лудница доживот / снимка: Guliver/Getty Images

Британски съд разпореди днес мъжът, станал известен като "рижия екстремист", да бъде вкаран доживот в психиатрична клиника, съобщи ДПА.

Той бе признат за виновен, че е подготвял нападение с химическо оръжие и планирал да убие принц Чарлз и принц Уилям, за да може принц Хари, който също е с рижава коса, да стане крал.

Съдията по делото заяви, че 37-годишният Марк Колбърн е "извратен човек", изпълнен с гняв към различни на външен вид хора и групи. Той бе признат за виновен през септември.

Марк Колбърн не скри, че е поклонник на норвежкия масов убиец Андерш Брайвик, и каза, че замислял своята атака "в името на арийския народ". За тази цел събирал химикали, спринцовки, газови маски и ръкавици и чел литература за подготовка на масови отравяния с цианид.

За убийството на принцовете той смятал да си набави пушка с оптичен мерник. Ако замисълът му успеел, това щяло да открие път на трона да се възкачи червенокосия принц Хари, на когото Колбърн очевидно симпатизира заради сходния цвят на косата.

Колбърн бе арестуван през юни 2014 г., но предишно съдебно жури по делото срещу него не успя да го осъди. След повторен процес лондонският съдебен състав го призна за виновен в подготовка на терористични актове.

Източник: БТА