Проверяват дали работодателите изплащат възнаграждения под минималната работна заплата
Проверяват дали работодателите изплащат възнаграждения под минималната работна заплата / снимка: Darinews.bg, архив

Кампания за контрол на работодатели, за които има индикации, че изплащат на работниците си възнаграждения под минималната работна заплата, стартира Изпълнителната агенция „Главна инспекция по труда”. Проверките стартираха в началото на миналата седмица и бяха провокирани от сигнал на КНСБ, информира директорът на Дирекция „Инспекция по труда” инж. Невена Стефанова.

По нейни думи синдикатът алармирал за случаи, при които след като през юли минималната работна заплата бе увеличена на 370 лв., работодатели продължили да внасят осигуровки върху стария размер на възнаграждението.

Обектите на контрол са идентифицирани на базата на предоставена от НАП информация за осигурители, които в периода от август до октомври са декларирали за някои свои служители на пълен работен ден, осигурителен доход под 380 лв., посочи инж. Невена Стефанова.

По време на проверките ще се установява дали работодателите плащат възнаграждения под 380 лева или само внасят осигуровки върху по- ниска сума. Ако се установи, че работниците получават по- малко от минималната работна заплата, ще бъдат предприети мерки, които да задължат работодателите да изплащат по- високи възнаграждения.

За случаите, при които са внасяни осигурителни вноски върху по- ниски суми от реално уговореното възнаграждение в трудовия договор, ще бъде сезирана НАП.