3 г. затвор за управление на мотоциклет с 2,1 промила в кръвта
3 г. затвор за управление на мотоциклет с 2,1 промила в кръвта / dariknews.archive

Районен съд - Плевен постанови присъда, с която 25 - годишен мъж беше осъден на три години лишаване от свобода, при първоначален строг режим на изтърпяване на наказанието и глоба в размер на 500 лева за управление на моторно превозно средство с концентрация на алкохол в кръвта над 0,5 на хиляда, а именно 2.1 на хиляда, установено по надлежния ред, след като е бил вече осъден за същото престъпление с влязъл в сила съдебен акт - престъпление по чл. 343б, ал.2, вр. ал.1 от НК. Това съобщиха от Плевенската прокуратура.

Мартин М. е осъден за това, че на 8 декември 2015 г. е бил засечен от служители на Първо РУП -Плевен да управлява моторно превозно средство - мотоциклет „Ямаха", без регистрационни табели и след употреба на алкохол. От страна на полицейските служители бил издаден талон за кръвна проба и направената химическа експертиза установила, че Мартин М. управлява мотоциклета с концентрация на алкохол в кръвта 2.1 на хиляда.

Образувано е Бързо производство, в хода на което било установено, че това е втора подобна проява на подсъдимия и той вече е бил осъждан за шофиране в нетрезво състояние с влязъл в сила съдебен акт.

С оглед обстоятелството, че на подсъдимия е наложено наказание „Лишаване от свобода", което да бъде изтърпяно ефективно, с определение на съда, на същия е наложена мярка за неотклонение „Задържане по стража". Мярката за неотклонение е наложена на основание променената разпоредба на чл. 309 от НПК с цел осъденото лице да не се укрие от изтърпяване на наложеното наказание.

Мартин М. е бил задържан и приведен в Затвора в Плевен директно от съдебната зала.

Присъдата не е окончателна и подлежи на обжалване и протест пред Окръжен съд - гр. Плевен.