Масови струпвания на мъже с неясен произход тормозят хората в кв. Овча купел
Масови струпвания на мъже с неясен произход тормозят хората в кв. Овча купел / снимка: БГНЕС, архив
Масови струпвания на мъже с неясен произход безпокои хората в кв. "Овча купел"
83322
Масови струпвания на мъже с неясен произход безпокои хората в кв. "Овча купел"
  • Масови струпвания на мъже с неясен произход безпокои хората в кв. "Овча купел"

Ежедневни масови струпвания на мъже с неясен произход, чести скандали и съмнения за трафик на нелегални емигранти тормозят жителите на столичния квартал „Овча купел". Многократно са подавани сигнали към полицията и местната власт, но освен по-засилено полицейско присъствие в района, други мерки все още не са взети, посочват гражданите. Отговорните институции от своя страна са категорични, че работят за осигуряване на сигурността на жителите на квартала.

Жители на столичния квартал „Овча купел" канят на гости вътрешния министър Румяна Бъчварова, като освен своята компания предгалат и тази на стотина мъже, които почти всеки ден се събират пред блоковете, които се намират близо до бежанския център в „Овча купел".

Пред Дарик Неда Дойчинова, която живее близо до лагера и е една от инициаторите на писмото до Румяна Бъчварова, заяви, че през топлите дни се е случвало около 200 души с неясен произход да се събират пред кооперацията. По думите й, обаче това не са емигранти от лагера.

"Проблемите при нас са свързани със струпване на много хора около блока ни. Според нас тези хора не са настанени в центъра, но според министърът не са открити нелегални. Ето тук е противоречието между това, което ние чухме от парламентарната трибуна и това, което виждаме. Под нашите тераси бяха стотици хора, дори хиляди", разказа Дойчинова.

Жителите на блока имат съмнения за трафик на нелегални емигранти, посочи Оля Върбанова, която също е подкрепила писмото до Бъчварова.

"Тези хора видимо идват отнякъде, не са настанени в общежитието до нас. Прекарват часове около блока, докато дойдат други бусове, автомобили и таксита, за да ги извозят пак в неясно каква посока. Така че това нещо нас ни навежда на мисълта, че става въпрос за трафик на хора, който е под прозорците ни и никак не е приятно", каза Върбанова.

Неда Дойчинова споделя, че всички жители на блока са наясно с факта, че в съседство се намира бежански лагер, но толкова масови събирания преди не е имало:

"Всички ние сме дошли да живеем тук с ясното съзнание, че в съседство се намира такъв център за бежанци. До преди известно време в този център си живееха истински бежанци, семейства с деца и в момента има такива, но ние тях не ги виждаме. Те излизат сутрин, водят си децата на училище или детска, някои от тях отиват на работа. Не са тези хора проблем. Основният проблем ни е свързан с т.нар. гара-разпределителна на множество млади мъже с ранички. Не знаем каква им е целта, къде отиват, какво носят, какво мислят", каза Дойчинова.

Пред БТВ директорът на бежанския център в „Овча купел" Пламен Пенов заяви, че центърът е от открит тип и хората в него могат да се движат свободно:

"Има майки с деца, семейства, граждани на Сирия и Ирак, избягали от военните действия. Общежитието е от открит тип, те имат права да се движат из страната. Извършваме ежедневни проверки. Предполагаме, че в района на блока идват и други чужденци, тъй като има интернет клуб и поддържат връзка с роднини. Ние работим с полицията и другите служби за сигурност с цел недопускане на територията на центъра на лица, представляващи заплаха за националната сигурност".

Според Красимир Димитров от Столична община две заведения, които се намират на партера на блока, а причина за масовите мигрантски струпвания.

"Оплакването на хората е свързано с две кафета, които са в тяхната кооперация в квартала, но не можем да ги затворим. Посещавам се от бежанци. Подаваме непрекъснато сигнали", каза Димитров.

Според живеещите в блока, обаче нещата стоят по по-различен начин.

"Чувала съм и друг път като причина, че е заради интернет клубовете. Ние не можем да кажем дали е така, не можем да твърдим дали кафето или клубът, които са с арабски съдържатели, са причина, но ако според официалните органи конкретните причини за това са заведенията, то тогава причините трябва да бъдат лесно премахнати", каза Неда Дойчинова.

И така след като отговорните институции смятат, че са си свършили работата и проблем в квартала няма, а оплакващите се граждани са силно обезпокоени от сводобно разхождащите се „мъже с ранички"... то на вторите не им остава нищо друго освен да чакат вътрешния министър Румяна Бъчварова да им дойде на гости.