Ръст в добива на пшеница и ечемик през 2015-та
Ръст в добива на пшеница и ечемик през 2015-та / снимка: БГНЕС, архив
Ръст в добива на пшеница и ечемик през 2015-та
83321
Ръст в добива на пшеница и ечемик през 2015-та
  • Ръст в добива на пшеница и ечемик през 2015-та

Добивът на пшеница и ечемик е нараснал с 5% през 2015 година. Ръст има и в производството на домати, пипер и картофи. В Министерството на земеделието и храните отчетоха нарастване на износа на селскостопанска продукция за първите 9 месеца на годината с 5,5%. Родните фермери пък са получили подпомагане в размер на около 3 милиарда лева. Голяма част от тези пари е дошла по линия на оперативна програма "Развитие на селските райони".

Въпреки трудностите в сектора 2015 година се оказва по-успешна за земеделието в сравнение с предходната година, каза министърът на земеделието и храните Десислава Танева.

"Тази година земеделските производители в България бяха подкрепени с над 3 млрд. лева общо, като отчитаме ръст за първо и трето тримесечие за 2015. Имаме увеличение и на износа с 5,5%", каза Танева.

Увеличение има в добива на някои земеделски култури. 5% е ръстът на пшеницата и ечемика. Повече е продукцията на домати, пипер и картофи, каза заместник-министърът на земеделието Цветан Димитров. Що се отнася до малките фермери, които произвеждат неотговарящо мляко, Димитров уточни, че те и през 2016 година ще могат да продават стоката си, но при определени условия.

Димитров каза, че няма да се налагат никакви глоби за качеството на млякото. Но ще се следи дали неотговарящото мляко се използва от млекопреработвателите само за производството на сирене и кашкавал.