Такса смет остава по желание според декларираните съдове за смет, иначе  – върху данъчната оценка
Такса смет остава по желание според декларираните съдове за смет, иначе – върху данъчната оценка / netinfo

След един час дебати докладната за такса смет, предложена от съветника от РБ Иво Димитров, бе приета частично, във вид, подобен на този, в който преди година бе дадена възможност на тези, които желаят, да плащат съобразно броя на декларираните от тях съдове за смет.

Още в началото на дискусията Калоян Монев от „Кауза Разград“ като адвокат, печелил 4 поредни години дела срещу община Разград срещу определяна на налога на база данъчна основа, призова да се изчака изготвянето на методика за нов начин на определяне на такса смет. Тя се подготвя от работна група към Министерски съвет.

Обстоятелствените дебати бяха удължени най-вече от странен технически проблем – внезапно се повреди пулта за гласуване на Иво Димитров и първоначално въпреки настояванията му да се брои гласа му след устно обявяване това не се случи, за следващите докладни обаче всички се увериха, че повредата е реална и съветникът от РБ обявяваше с глас вота си и той се добавяше към останалите.

Съветниците одобриха общите положения от докладната на Димитров, те дават възможност при предварително декларирани и по желание такса смет да се изчислява на база съдове за смет. Подобна възможност съществуваше и за отминаващата година, от нея са се възползвали 15 фирми.

Ограниченията, които Димитров предлагаше за минимум капацитет на декларираните контейнери обаче не бяха гласувани.

По-късно в дневния ред доста по-бързо бе одобрена и втора докладна, свързана със сметосъбирането – ободряване на план-сметките за разходите по третиране на битовите отпадъци. Те са на стойност 3 665 009 лв. - близо до приетите преди една година и по тази причина няма увеличение на такса смет. Иво Димитров обаче поиска да бъде гласувано намаление на налога, тъй като според финансовите показатели приходите от такса смет надвишавали разходите за сметосъбиране с 5,63%. Това не бе прието, основно понеже заместник-кметът Галина Георгиева обясни, че по закон е трябвало да бъде предложено месец преди сесия, гласувано днес би било незаконосъобразно. Съветниците одобриха предложение на Божинел Христов от „Кауза Разград“ местността „Пчелина“ и велоалеята да бъдат включени в обхвата на ОП“Паркстрой“ за екстензивно поддържане.