Цветан Танев – съдия в престижен турнир, в който сестри Стоеви победиха
Цветан Танев – съдия в престижен турнир, в който сестри Стоеви победиха / Личен архив

Разградският съдия по бадминтон Цветан Танев бе рефер в престижен международен турнир, в който Габриела и Стефани Стоеви победиха.

Откритото първенство по бадминтон на Турция по бадминтон се проведе от 17 до 20 декември в Мерсин. В надпреварата с награден фонд от 15 000 долара са участваха елитни състезатели от 30 държави. Шампионите в трите дисциплини - сингъл, двойки и смесени двойки -  получаваха по 1800 долара.

За турнири от този ранг изискванията към съдиите са много високи и се канят рефери с опит, точност и прецизност при отсъжданията – разказа Танев. От България са поканени двама съдии, единият от които е разградчанинът Цветан Танев. Съдийската бригада се състоеше от 20 съдии, като освен двамата българи участваше и един украинец, останалите бяха представители на домакините.

Цветан Танев ръководи 19 мача като последният беше полуфинал на мъжки двойки между състезатели на Полша и Иран.

 

В турнира участваха и трите най-известни български бадминтонисти Петя Неделчева и Габриела и Стефани Стоеви. Петя игра сингъл и отпадна на осминафинал от състезателка от Естония. Най-титулуваната ни женска двойка сестри Стоеви и на този турнир не даде шансове на съперниците си и надигравайки на финала двойка на домакините спечелиха златните медали. Това е десета титла, завоювана от тях за тази година и след нея те заявиха, че ще се отдадат на заслужена почивка до началото на новия сезон – разказа още Танев.