Община Лясковец осигурява домашни санитари и асистенти за възрастни и хора с увреждания
Община Лясковец осигурява домашни санитари и асистенти за възрастни и хора с увреждания / снимка: DarikNews.bg

Община Лясковец ще осигурява домашни санитари и социални асистенти за хора с увреждания и възрастни над 65-годишна възраст, които не могат да се самообслужват. Това е основната дейност на проекта “Независим живот в Община Лясковец- чрез комплексни услуги са социално включване”. Финансирането, което е близо половин милион лева, е осигурено по Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси”. Проектът ще се реализира в рамките на две години и ще приключи в края на 2017 година, информира ръководителят му Ваня Табакова.

Основната задача е във всички населени места в община Лясковец да бъдат създадени условия за подобряване качеството на живот на целевата група. За тази цел са наети 14 души, които ще предоставят почасови услуги на възрасти и хора с увреждания, не можещи сами да се справят с ежедневните си потребности.

До момента са постъпили 77 заявления на кандидат- потребители, като от тях са одобрени 62 души. Те ще получават помощ в поддържането на хигиена, прием на лекарства, четене, разходки, пазаруване.

На потребителите ще бъдат предоставяни здравни услуги, психологическа и социална подкрепа.  Сред очакваните резултати са подобряване качеството на живот на целевата група и превенция на риска от настаняване в институция.