Цацаров иска полицията да не може да прибира в домове скитници и просяци
Цацаров иска полицията да не може да прибира в домове скитници и просяци / снимка: БГНЕС, архив

Главният прокурор Сотир Цацаров поиска от Конституционния съд да обяви несъответствие на текстове от Закона за МВР с разпоредби на международните договори, по които България е страна.

В атакуваните от Цацаров законови текстове е предвидена възможност с разрешение на прокурор полицейските органи да настаняват скитници и просяци в домове за временно настаняване на пълнолетни лица. Срокът на престой е до 30 денонощия, в зависимост от времето, необходимо за настаняването на лицата в болници, интернати, домове за стари хора и инвалиди или за поставянето им под запрещение.

Цацаров отбелязва, че тези разпоредби не са в съответствие с Конвенцията за защита правата и основните свободи и Международния пакт за граждански и политически права.

Цацаров атакува в КС отпадането на давността за престъпления на комунизма

„По своите характеристики принудителното настаняване на посочените категории пълнолетни лица в съответни институции, без правото да ги напускат по собствена воля, се приравнява на лишаване от свобода по смисъла на Конвенцията за защита правата и основните свободи" казва Цацаров.

Обвинител номер едно допълва, че нормата на законовите текстове не само не включва съдебен контрол във фактическия състав по вземане на решението за настаняване, но и не предвижда каквато и да е форма на съдебен контрол относно законността на задържането през цялото му времетраене.

Неосигуряването от вътрешното право на достъпно и ефикасно средство за атакуване пред съд на решението на административен орган за налагане на мярка, която носи белезите на лишаване от свобода, както и на основанията, тя да продължава до пределите на предвидения срок, води но нарушаване на правото по Конвенцията, отбелязва в искането си главният прокурор.