Удължават срока за кандидатстване по Програмата Младежка заетост
Удължават срока за кандидатстване по Програмата Младежка заетост / снимка: DarikNews.bg, архив

Удължават срока за кандидатстване по Програмата "Младежка заетост" до края на март 2016 год., информира директорът на Бюрото по труда във Велико Търново Обрешко Нечев. Близо 140 са свободните места по тази линия в старата столица. Предлагат се позиции и за обучение, и за стаж. В първия вариант заплащането е 90 процента от минималната работна заплата, която става 420 лева. При стажуването изискването е това да е първото работно място по специалността и кандидатът да има квалификация.

Желаещите да се възползват от програмата работодатели трябва да подадат документите си в Бюрото по труда, което обслужва общините Велико Търново, Елена и Златарица. Ако те не са намерили подходящ човек за стажуване, могат да подадат в Дирекцията заявка за обучение на младежи, поясни Обрешко Нечев.

Шефът на бюрото по труда отчете, че безработицата в региона бележи лек ръст през ноември спрямо предходния месец. Нейното равнище обаче се запазва под стойностите за страната. Петима са се конкурирали отново за едно работно място, посочи Обрешко Нечев.

54,5 % от общо регистрираните 3 276 души в общините Велико Търново, Елена и Златарица са жени. Безработните младежи до 29-годишна възраст през ноември са били са 16 на сто. Регистрираните за месеца лица над 50- годишна възраст са 1 349.