Няма пари за ремонт на Аспаруховия мост
Няма пари за ремонт на Аспаруховия мост / Дарик Варна

В бюджета за следващата година не са осигурени необходимите средства за рехабилитация на Аспаруховия мост. Това коментира във Варна регионалният министър Лиляна Павлова. Тя обясни, че това зависи от възможността за добра събираемост на приходите. Благодарение на нея всяка година се осигурява допълнителен ресурс за изпълнението на отделни проекти, тъй като само приходите от винетни такси, дори след повишението на цената им, не са достатъчни за финансиране на всички необходими дейности по поддръжка на пътната инфраструктура, каза Павлова. Тя припомни, че по този начин са осигурени 100 млн. лв., с които бяха ремонтирани най-компрометираните стари участъци от магистралите „Хемус“ и „Тракия“. Средствата, които са необходими са много, тъй като имаме много пътища в лошо състояние, подчерта министърът.

В момента се извършва превантивна обработка на високопланинските проходи и на всички участъци, в които температурите изискват обработване на пътната мрежа, коментира готовността за зимния сезон Павлова. Имаме сключени договори за поддържане в цялата страна за територията на всички области. Утвърдени са оперативните планове, наличното оборудване и механизация са проверени, допълни тя.

Около 3000 машини вече са разположени по опорните пунктове, налице са почти всички необходими количества сол, пясък, химикали и т.н., информира регионалният министър. Тя уточни, че има малки изключения, които касаят необходимите количества материали за целия сезон, като изискваните за месеците декември и януари са в наличност. Очакваме усложняване на обстановката през първата седмица на месец януари, така че имаме създадена координация с органите на МВР и ИА „Автомобилна администрация“, тъй като от нас зависи само почистването, съобщи Павлова.

Всички блокове, одобрени за саниране по проект  „Енергийно обновяване на българските домове“, финансиран по Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007-2013 г., които не приключат до края на годината, ще бъдат довършени по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради, обяви Лиляна Павлова. Тя обясни, че в момента приключва реализацията на европейската програма и сградите, които не могат да бъдат довършени до края на годината ще преминат в държавната програма за енергийна ефективност догодина. Министър Павлова увери, че няма да има ощетени собственици на жилища, които са одобрени по програмата и по сградите им се извършват или предстоят да започнат строително-ремонтни дейности. Тя напомни, че изпълняваният с европейски средства проект за саниране е бил замразен от предишното правителство, заради което има огромно забавяне в сроковете.

Регионалният министър съобщи, че по Националната програма за енергийна ефективност над 1800 сгради в цялата страна са одобрени за финансиране на ремонтни дейности.  От първия работен ден на януари догодина по програмата за саниране ще могат  да кандидатстват и сгради с под 36 апартамента, без значение от вида на строителство,  стига да отговарят на изискването да са многофамилни и да са строени и проектирани до 1999 година, отбеляза още тя.

Реалната реализация на проектите, одобрени през 2015 ще се реализират 2016 година, прогнозира още министър Павлова, като допълни, че програмата ще тече поне до 2018 г като строителство, заради големия интерес.

Министърът информира, че в град Варна 33 сгради вече са одобрени за финансиране от общо 37, подали до момента заявления за кандидатстване. „Интересът нараства и се надявам  през пролетта, със затоплянето на времето, защото от много етажни собствености получаваме молби и апели към кметовете и към нас да не сменяме дограма и да не ремонтираме покриви през студеното време. Смятам, че пикът на програмата ще почне от пролетта на ново“, категорична бе министър Лиляна Павлова.