Да се въведат минимални прагове на заплати за преподаватели и научни работници, предлага БСП
Да се въведат минимални прагове на заплати за преподаватели и научни работници, предлага БСП / снимка: Dariknews.bg, архив

Въвеждане на минимални прагове на заплащане, базови заплати за университетските преподаватели и научните работници предлага парламентарната група на „БСП лява България“. Предложението е внесено в законопроект за изменение и допълнение на Закона за висшето образование, съобщи във Велико Търново народният представител Мариана Бояджиева, която е сред вносителите.

„Нашето предложение дава по-голяма сигурност за младите преподаватели, които днес са с ниски заплати“, обясни Бояджиева. Въвеждането на минимални прагове е инструмент за преодоляване на очертаващата се тенденция в България за рязък намаляване на научния потенциал, който е ключов за развитието на държавата, допълни Бояджиева.

Според предложението на БСП асистентите трябва да имат гарантирана стартова заплата в размер не по-малко от 2 минимални работни заплати, главните асистенти – 3 пъти МЗР, като се следва скала за всяка от длъжностите в академичната йерархия.

„Икономическите анализи показват, че бедността в България значително ограничава достъпа до висше образование. Това налага извода, че икономическите тежести на висшите училища не бива да се поемат от студентите. В съзвучие с европейските тенденции за гарантиране на социалната значимост на висшето образование в законопроекта се предлагат намаляване на таксите на студентите в държавните висши училища за сметка на финансиране от държавния бюджет“, обясни още народният представител.