Бедните семейства в Аржентина с добавки към социалните помощи за Нова година
Бедните семейства в Аржентина с добавки към социалните помощи за Нова година / ThinckStock/Getty Images

Социално уязвимите жители на Аржентина ще получат за Нова година добавки към помощите си заради високата инфлация и рязката девалвация на песото, съобщи вчера президентът Маурисио Макри, цитиран от ТАСС.

"Цените на някои продукти от базовата потребителска кошница се повишиха. Затова, докато работим с работодателите и с профсъюзите, решихме да отделим по 400 песо (около 30 долара) за всички, които получават социални помощи за деца или минимална пенсия, както и за бременните", заяви държавният глава.

Той добави, че парите ще бъдат преведени до 31 декември, за да помогнат на празничните разходи.

Очаква се около 8 милиона от над 43-те милиона аржентинци да получат социални помощи. На бюджета това ще струва около 3,3 милиарда песо (около 253 милиона долара).

Президентът Макри, който встъпи в длъжност на 10 декември, добави че правителството работи по издаването на банкноти с нов номинал. В момента най-едрата банкнота в Аржентина е 100 песо, равна на 7,7 долара по новия курс.

Миналата седмица властите отмениха валутните ограничения, въведени през 2011 г. от правителството на бившата президентка Кристина де Киршнер. През първия ден на свободна търговия песото спадна с 43 на сто, но още вечерта се възстанови. По неофициални данни инфлацията в Аржентина може към края на годината да надхвърли 25 на сто.

Източник: БТА