Няма проблеми при изпълнението на  Националната програма за енергийна ефективност
Няма проблеми при изпълнението на Националната програма за енергийна ефективност / DarikNews.bg, архив

За разлика от проект „Енергийно обновяване на българските домове“, който предишното правителство беше замразило и за една година ние се опитахме да оправим и в който има проблем с избраните изпълнители по отношение на сроковете, качеството и проектантите, в Националната програма за енергийна ефективност такива проблеми няма.

Това заяви пред представители на медиите министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова при посещението си в Габрово.

Тя обясни, че разликата се дължи на това, че Националната програма се изпълнява по други правила, децентрализирана е към общините и са определени референтни стойности за отделните видове дейности в нея.

Министърът подчерта, че първите санирани сгради по Националната програма в Благоевград нямат проблеми с качеството, защото при тях са изпълни по всеобхватни дейности, отколкото при финансираните с европейски средства сгради, където са обновени само фасадите и дограмата. Дейностите по националната програма са по-цялостни и завършени. Те включват също ремонт на покрив и подпокривно пространство, информира тя.

В проекта с европейско финансиране имаше проблеми, защото дейностите бяха частични, а видът и обхвата на проектите бяха различни. Това не бива да демотивира участващите в Националната програма, която е с пълен набор от мерки – конструктивно и енергийно обследване, издаване на технически паспорт на сградата и обновяване, заяви Павлова.

Министърът припомни, че от януари 2016 г. за обновяване ще могат да кандидатстват и по-малките панелни сгради. Собствениците трябва да се възползват, защото сега предоставяният от държавата ресурс е 100% безвъзмезден, а след време той ще намалява и собствениците ще съфинансират отделни дейности, подчерта тя.

Павлова напомни и, че ако мнозинството от собствениците в сградата – 67%, са взели решение за участие, тя може да бъде финансирана, като на момента ще се търсят проектни решения ако има отказ от един апартамент, за да не се възпрепятства процесът по въвеждане на енергийноефективни мерки.