Строителството на тунела под Шипка може да започне през 2017-а
Строителството на тунела под Шипка може да започне през 2017-а / снимка: БГНЕС, архив
Строителството на тунела под Шипка може да започне през 2017-а
83306
Строителството на тунела под Шипка може да започне през 2017-а
  • Строителството на тунела под Шипка може да започне през 2017-а

Строителството на тунела под връх Шипка може да започне през 2017-а година, а усилията за довършване на обходния път на Габрово продължават, обяви при посещението си в града министърът на регионалната развитие Лиляна Павлова.

Павлова: Година и половина тунела под Шипка бе "поставен на трупчета"

Тя и председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура" Лазар Лазаров инспектираха работата по трасето на обхода, отвеждащ към тунела през Стара планина.

Програмният период изтича затова строителството на обходния път на Габрово няма да бъде финансиран изцяло с европейски средства, а ще бъде довършен с пари от държавния бюджет. Тромави процедури, съдебни обжалвания и забавяне от страна на строителя са възпрепятствали темповете на работа, обясни министърът.

Правителството потвърди ангажимента за тунел под връх Шипка

За този 7-годишен период Габрово беше най-активният, най-упоритият бенефициент с най-много и най-успешно изпълнени проекти.

Габрово не пропусна нито една възможност и няма приоритетна ос от цялата Оперативна програма „Регионално развитие 2007-2013", по която да няма успешно реализиран проект, заяви Павлова.

Тя апелира към габровци и към администрацията да бъдат по-активни по отношение на санирането на сградите, които се отличават на фона на обновените детски площадки, улици и пешеходни зони, за да бъде още по-красив градът и домовете на семействата да бъдат по-топли, а разходите за отопление по-малки.

Павлова информира, че от 1 януари следващата година Националната програма за енергийна ефективност ще бъде отворена за всички видове сгради, които отговарят на дефиницията многофамилни, независимо от броя на жилищата и типа строеж.

Други новини от Габрово