Полицията съветва: Не съобщавайте във Фейсбук, че ще пътувате по празниците
Полицията съветва: Не съобщавайте във Фейсбук, че ще пътувате по празниците / netinfo

Да не съобщаваме във Фейсбук, че ще пътуваме по време на празниците, тъй като ставаме потенциална жертва на крадци – препоръчват от ОДМВР-Разград в информация, публикувана на сайта на полицията. В нея са включени още и съвети как да опазим имуществото си, докато сме в мола, вижте всички препоръки на органите на реда:

„Уважаеми съграждани,

Предстоят Коледните и Новогодишните празници, през които много от вас ще гостуват на свои близки и познати в други населени места. По празниците домовете ви ще останат празни и същевременно уязвими за набезите на крадците. Не съобщавайте във Фейсбук, че ще пътувате, защото ставате потенциална жертва на крадци. И те следят социалните мрежи. Колкото по-дискретно се изнесете, толкова по-добре.

Ако ви се наложи да отсъствате от дома си в празничните дни, обърнете се към много близки и доверени хора да го наглеждат. В случай на установена интервенция нека незабавно сигнализират на дежурните в ОДМВР-Разград и Районните полицейски управления. Не оставяйте незаключени входни врати и незатворени прозорци.

Другата потенциална опасност, която дебне хората, са джебчийките в моловете и големите магазини. Те използват струпването на много хора и незабелязано обират жертвите. Ако попаднете в навалица, чантите трябва да притискате плътно до тялото отпред, така че контролът над тях да е непрекъснат. Не оставяйте портмонето си в джоба на дреха, която закачате на закачалка или мятате на облегалка на стол. В никакъв случай не дръжте на едно място пари, документи и джиесеми.

Не оставяйте в автомобила си на видно място скъпи вещи, кашони или опаковки. Крадците се чувстват задължени да проверят какво има вътре. Опасно е да се оставят в колата преносими компютри, мобилни телефони, навигационни системи, авто CD-устройства, дипломатически куфарчета, дамски чанти и всякакви други, видимо скъпи предмети.

Не използвайте самоделни взривни устройства или пиротехнически изделия с неизяснен произход, за да не превърнете празниците в трагедия!“