Областната структура на ДСБ подкрепи излизането на партията в опозиция
Областната структура на ДСБ подкрепи излизането на партията в опозиция / снимка: DarikNews.bg

Публична подкрепа на решението на Националния съвет на ДСБ за преминаването на партията в опозиция, заявиха днес от областната организация на партията във Велико Търново. Демократите разпространиха декларация, която гласи: „Като се има предвид бламирането на съдебната реформа, чието осъществяване бе основна цел и причина за сключване на коалиционно споразумение с ГЕРБ, ние смятаме, че оставането на ДСБ в управлението на страната е безпредметно и би подменило вота и доверието, което ни дадоха нашите избиратели”.

Великотърновската организация е втората в страната, която публично заявява подкрепа на националното ръководство. На срещата с медиите днес присъстваха областният лидер Йордан Байчев, Сергей Добрев- член на националното ръководство, Людмила Илчева, зам.-председател на Общинския свет в Горна Оряховица, д-р Мавроди Калейнски- общински шеф на партията и съветник във Велико Търново, активисти и бизнесмена Цветан Цветанов, член на Гражданския съвет на Реформаторския блок.

Сергей Добрев информира, че още на сбирката в Поморие демократите са били подготвени да минават в опозиция и да подкрепят решението на своя лидер Радан Кънев. Той обясни, че в момента те продължават да са част от формата Реформаторски блок, а на 23 януари на националното съвещание ще се обсъди дневния ред за Националното събрание на ДСБ, което ще се проведе през март и което ще отхвърли или препотвърди участието на партията в блока.

„И десетте организации във великотърновска област категорично подкрепяме решението”, коментира Йордан Байчев. „Като гражданин приех да съм в Гражданския съвет на Реформаторския блок и наистина очаквах от това управление на страната реформи. Стабилността или равновесието бива два вида - устойчиво и неустойчиво. Устойчивото равновесие е в резултат на управление, споделено на базата на ценности, а неустойчивото- управление на база споделени интереси. В момента държавното управление е на база споделени интереси”, сподели позицията си и Цветан Цветанов

От ДСБ коментираха още и поведението си като общински съветници в местните парламенти на различни общини в областта. „Съветниците от Реформаторския блок нямаме сключено нито писмено, нито устно споразумение с управляващите от ГЕРБ в Община Велико Търново”, заяви д-р Мавроди Калейнски, който е един от четиримата реформатори в местния парламент. Той бе категоричен, че съветниците от РБ се ръководят от предизборната си програма с приоритети, заради която бяха избрани от търновци.  “Ако има отклонение от нейното изпълнение, от ДСБ ще бием камбаната”, заяви той.

Людмила Илиева припомни, че реформаторите са подкрепили на балотажа сегашният кмет на Горна Оряховица от ГЕРБ инж. Добромир Добрев като кандидат на дясна партия, член на ЕНП. В момента съветниците от РБ и в частност от ДСБ подкрепят политиката на инж. Добрев и администрацията, но на базата на изпълнение на тяхната програма. Те също си запазват готовността да бъдат коректив, в случай, че започнат да се пренебрегват техните приоритети и ангажименти към избирателите.