Провеждат мащабно учение за действия при бедствия
Провеждат мащабно учение за действия при бедствия / снимки: Дарик-Шумен

Полицейски служители и служебни автомобили ще участват утре в практическо занятие на щаба за изпълнение на областния план за защита при бедствия. Темата на мащабното мероприятие е „Действия на областния и общински щабове, доброволните общински формирования и съставните части на ЕСС при земетресение и последващо усложняване на обстановката на територията на Област Шумен". Практическото занятие ще се проведе утре, 22 декември в село Мадара и ще започне в 11:30 часа.

Екипи на Пожарна безопасност и защита на населението ще оповестят застрашеното население и ще отцепят района на бедствие. Имитационна група от четирима огнеборци ще осигури визуализиране на пожар в сградата на кметството, след което пламъците ще бъдат потушени. Ще се проведе издирване и временно извеждане на хората от жилищните сгради, попаднали в заливната зона на реката.

Осигурен е приемен пункт за пострадали с пристигащите линейки
В учението ще участват два противопожарни и два леки автомобила, два патрулни автомобила от РУ-Шумен и два екипа от РУ-Нови пазар, полицейски екип от участъка в Каспичан, екипи на Центъра за спешна медицинска помощ с две линейки от Шумен и линейка от болницата в Нови пазар, медицински състав от лечебното заведение, екипи от доброволните общински формирования от Шумен, Нови пазар и Каспичан, статисти за медицинските случаи, както и оперативна група на кмета на кметството в село Мадара.

Ръководител на учението е Донка Иванова - областен управител на Шумен, а заместник ръководители са Петко Шаренков и комисар Иван Иванов, Директор на РД "Пожарна безопасност и защита на населението".