Липсват огромни средства по проекта за водния цикъл на Враца
Липсват огромни средства по проекта за водния цикъл на Враца / Dariknews.bg
Мария Попова
83297
Мария Попова
Калин Каменов
Мария Попова
  • Мария Попова
  • Калин Каменов
  • Мария Попова

15 милиона лева дефицит по проекта за водния цикъл на Враца, са установени при проверка от екип на общината. Това заяви днес на пресконференция Мария Попова заместник кмет по Устройство на територията.


"Това са пари, които не са обезпечени с гаранции, с финансови санкции и по никакъв начин не може да установим точно къде са отишли. 11 милиона от тях знаем, че са изплатени като авансово плащане за довеждащия водопровод, останалите просто не мога да отговоря къде са.


За да продължим проекта имаме два варианта: единият е да изтеглим кредит, който да дофинансира тези 15 милиона лева липси, другият вариант е да приключим всички договори до момента със сегашните изпълнители и да започнем отново, което би могло да доведе до връщане на цялата усвоена сума, което е в размер на 42 милиона лева."
Тя допълни още, че се наблюдава тенденциозно отношение на единия от изпълнителите по проекта за водния цикъл - "Понсстройинженеринг", които отказват да си довършат работата, въпреки направените авансови плащания.


"Не сме убедени, че трябва да теглим кредит, за да обезпечим грешките на досега водените методи на работа", каза още Мария Попова.


"Сигурното във вслучая е, че има губещ и този губещ са гражданите на Враца. Въпросът е колко ще загубим? Дали ще загубим само финансовите корекции, които ще ни бъдат наложени от управляващия орган или ще загубим една част от средствата, които са изплатени по този проект като аванс.


Разбира се ще потърсим отговорност след вземането на решение, каквато и да е ситуацията.


Защото градът ни продължава да е разкопан, градът ни продължава да е на трошен камък. Една от фирмите, които трябва да работят по този процес непрекъснато ни лъжат, че започват утре работа. Да, но не се лучва и при всяка една среща има обещания, че започва да се работи, че започва да се асфалтира. Този проект с обещания няма да се случи. В крайна сметка може да се стигне до там взаимоотношенията с тази фирма да бъдат преустановени ако се наложи дори. Ние няма да им се молим, защото гражданите на Враца не заслужават това отношение.", каза кметът Калин Каменов


Последното удължаване на изпълнението на проекта за градската мрежа е било до 31 декември 2014 година. Голяма част от дейностите все още не са завършени. По данни на изпълнителите са приключени 80% от дейностите, но по официланите данни са завършени едва 45%.


Наличният дефицит на средства по водния цикъл е формиран от забавеното изпълнение, при което всички дейности извършвани след края на удължения срок са за сметка на общината. Друга част от дефицита се дължи на направените авансови плащания, които не са обезпечени с валидни банкови гаранции, тъй като са в КТБ. И третият фактор за натрупването на дефицита са неизвършените дейности.