Какви атракции в небето ни очакват догодина
Какви атракции в небето ни очакват догодина / снимка: Guliver/Getty Images

Зрелищни явления в космоса ще наблюдаваме и през следваща година, а сред атракциите в небето ще бъде и преминаването на Меркурий през слънчевия диск, което е късмет ще може да се види от България. Това разказа пред Фокус физикът от Националната астрономическа обсерватория в Рожен Пенчо Маркишки.

Избраха снимка на мощно слънчево изригване за най-добра фотография

Повечето от нас обаче ще могат да видят само на снимки и видео предстоящото през 2016-а пълно слънчево затъмнение.

Кометата C/2013 US10 Catalina

Тя се наблюдава от края на ноември и ще продължи до февруари-март 2016 г. Вече е видима в нашите географски ширини, наблюдава се спокойно от България. При ясно време, в края на нощите около 5.00-6.00 часа вече е високо над източния хоризонт. Нейната яркост обаче е такава, че тя е достъпна за наблюдение само с бинокли или малки телескопи.

Изпращаме 2015-а с малка комета в небето

Очаква се на 17 януари да премине най-близо до Земята на около 108 млн. км от нас. Тогава ще бъде от 5-та звездна величина, което значи, че ще е възможно леко да бъде забелязана и с невъоръжено око, ако наблюдателят е избрал място за наблюдение далеч от градските светлини.

Сближаване на Сатурн с Венера

Видимото сближаване на планетата Сатурн с Венера ще можем да наблюдаваме на 9 януари догодина. Това са двете планети, които са ярки и са видими с невъоръжено око. Сутринта рано около 5.30-6.00 часа двете планети ще могат да се видят много близо една до друга на около 5 дъгови минути. Това е толкова близко разстояние, че с невъоръжено око трудно ще се различават като два отделни обекта.

Гледани през телескоп с увеличение 300-400 пъти ще могат да се наблюдават в детайли двете планети. Например Сатурн с неговия пръстен и спътници и Венера видимо близо до него с фази, подобни на лунните. Това е една атракция, която се случва рядко, тя не е периодична. Това съединение е уникално с близостта си.

Пълно слънчево затъмнение

На 9 март ще има пълно слънчево затъмнение, което ще се наблюдава от Източна Азия, Япония, Австралия, Тихия океан, Папуа, Нова Гвинея.

България няма да е свидетел на явление.

Японски спътник засне „огнен пръстен” по време на слънчевото затъмнение

Обичайна практика е слънчевите затъмнения да се гонят там по света, където се наблюдава пълната им фаза.

Преминаването на Меркурий през слънчевия диск

Третото най-интересно и най-популярно явление за 2016 г. ще бъде преминаването на Меркурий през слънчевия диск, често наричан още „пасаж" или „транзит" на Меркурий. То ще се наблюдава на 9 май, като ще започне в 14.12 часа българско време.

Максималното приближаване на планетата до центъра на слънчевия диск ще бъде в 17.55 часа и ще се наблюдава до залез слънце. За София това ще бъде около 20.35 часа.

Меркурий може да изчезне след сблъсък с Венера или Слънцето

При ясно време ще може да се наблюдава от всяка част на България.

За целта е нужно да бъдем екипирани с инструмент, пригоден за слънчеви наблюдения, като например защитни филтри пред обектива, които да предпазват зрението ни от силната слънчева светлина. Планетата Меркурий ще бъде много малка като видим ъглов диаметър - само 12 секунди. Това означава, че е необходимо да бъдем оборудвани с телескоп, който да има някакво увеличение от 30 или повече пъти и защитни филтри.

При това явление Меркурий ще се вижда като черно кръгче на фона на слънчевия диск. Това е интересно явление. Повтаря се през различен период от време, да речем 7-13-33 години и наистина е късмет, че от България ще можем да го наблюдаваме.