Приключи проект за включване на ромски майки и дъщери
Приключи проект за включване на ромски майки и дъщери / netinfo

Приключи проект, по който две неправителствени организации работиха за включване на жени от ромски произход в обществения живот. „Макар и за кратко, изведохме децата и жените от затворените общности и ги поставихме в нова, възпитаваща в ценности среда, водеща до активизиране на целевата група, създаване на доверие, промяна на нагласите и поведението“ – обясни ръководителят на проекта Галя Колева от сдружение „Зорница“. Партньор на исперихската организация е разградското сдружение „Кармен“.

Целева група на проекта „Достойно място за всеки“ са били 6 майки и техните дъщери на възраст 10-14 години. Те са участвали в пет семинара и три практически модула. Темите на обученията са били: „Същност, принципи и формите на доброволчество и правата на европейските граждани“, - „Запознаване с институциите в България“,  „Защо е важно образованието и каква перспектива ми дава то“, „Ранните бракове и раждаемост в детска възраст – традиции,които да останат в миналото“,  „Здравна профилактика, хигиена и ваксинация“. Всеки от модулите е бил 12-часов на следните теми: „Майката-как правилно да възпитавам децата си“; „Работещата жена – поведение и визия“; „Домакинята – от планиране на семеен бюджет до създаване на уюта вкъщи“.

Тримесечният проект се реализира с финансовата подкрепа на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България по финансовия механизъм на ЕИП 2009-2014 г. Стойността му е 5566,32 лв., от които собственият принос е 570 евро.

Проектът е реализиран в Разград, следващият ще е в Исперих – уточниха от двете организации.

Приключи проект за включване на ромски майки и дъщери
netinfo