Ученици смятали часовете по пътна безопасност за банални
Ученици смятали часовете по пътна безопасност за банални / снимка: Дарик Варна, архив

При много от учениците във Варна липсва достатъчно транспортна култура и възпитание по безопасността на движение. Това разкри младши инспектор Мая Василева от Пътна полиция.

Наблюденията й са от съвместна инициатива на МВР-Варна с Регионалния инспекторат по образование. Кампанията за повишаване информираността на подрастващите се провежда от началото на учебната година, като са посетени редица училища и детски градини.

Големите ученици пренебрегвали часовете по пътна безопасност, смятайки ги за банални. Признавали си обаче, че не винаги спазват правилата. В същото време по-малките деца проявявали по-голям интерес към специализираните часове и познавали по-добре правилата за движение.

Голяма част от децата споделят, че се возят на предните седалки и не използват системите за обезопасяване, разказа още младши инспектор Василева. Тя припомни, че родителите са тези, които трябва да показват на децата как да спазват правилата за движение и да се придвижват безопасно по улиците. Нека да не правим черни предстоящите празници и да пазим децата на пътя, призова Василева.

Децата са най-застрашената категория участници в пътното движение. Те не са като възрастните и от тях не можем да очакваме логично и адекватно поведение на пътя, припомни главен инспектор Велико Маринов.

От началото на годината във Варненско са регистрирани 4078 пъти инциденти. От тях 720 са тежки, с 56 загинали и 896 ранени. 112 от тежките пътни инциденти са станали с участието на деца и юноши. При тях са загинали трима малчугани, а 109 са били ранени. Почти по равно са пострадалите като пешеходци и пътници в автомобили, разкри главен инспектор Маринов при предоставянето на парични помощи за деца, пострадали от пътно-транспортни произшествия.

Седем деца от Варненско на възраст от 6 до 17 години със средни и тежки травми вследствие на катастрофи бяха подпомогнати финансово за лечение и рехабилитация. Общата стойност на събраната чрез Националния дарителски фонд сума е 4300 лева.

В област Варна за 10-те години от създаването на фонда е предоставена финансова помощ на обща стойност 26 500 лева. Подпомогнати са 53 семейства. Тенденцията в последните години обаче е броят на пострадалите във Варненско да е по-голям в сравнение с останалите райони на страната, отчетоха от БЧК-Варна.