Атанас Стоилов: Крайно време е общините да си извоюват повече приходи от собствените си данъци
Атанас Стоилов: Крайно време е общините да си извоюват повече приходи от собствените си данъци / снимка: ГЕРБ

Грешно е българските общини да разчитат само на средствата от еврофондовете, които са еднократни, смята кметът на Аксаково Атанас Стоилов. В студиото на Дарик Варна той разкритикува Националното сдружение на общините, което за толкова години не е успяло да извоюва по-голяма децентрализация.

„Голяма част от данъците ни отиват в София и само 10 % се връщат обратно. Не вярвам в Сдружението на общините, защото 16 години само говорим, но не сме направили нищо за децентрализацията. Всеки говори за нея, когато се съберем, но после всеки го е страх да си каже мнението, когато застане пред министъра на финансите“, заяви Стоилов. Той допълни, че трябва да има баланс при разпределянето на средствата от централния бюджет към по-богатите и по-бедните общини. 

Кметът определи 2015-та като една от добрите години за Аксаково, тъй като през нея в общината са завършени най-големите и дълго подготвяни проекти. С изграждането на водния цикъл е била подменена на цялата водопроводна и канализационна мрежа, а 80 % от пътните настилки в града са били преасфалтирани. Всички дейности са били на стойност 16 млн. лв., от които съфинансирането от местния бюджет е било 1,5 млн. лв.

Другият мащабен проект за 28 млн. лв. е изграждането на  регионалната система за управление на отпадъците, която ще обслужва още Варна и Белослав. Стоилов очаква тя да разреши проблемите с образуването на микросметища и да намали двойно таксите, които трите общи плащат на РИОСВ. 

Бюджетът на Аксаково през следващата година ще е около 10 млн. лв. и няма да се различава от тази през 2015-та. Местната администрация планира да повиши събираемостта на местните данъци и такси, която сега е около 60 %. Задълженията  могат да бъдат заплатени във всички населени места.

След края на следващия програмен период България ще получава значително по-малко пари по европейските програми и общините трябва да се възползват максимално от усвояването на средства до 2020 г. Община Аксаково ще кандидатства за ремонт на пътищата до Игнатиево и селата Климентово, Яребична и Долище. По програмата за развитие на селските региони ще се търси финансиране за изграждане на спортни комплекси и спортни площадки във всички населени места, както за възстановяване на стадиони.

Стоилов подкрепи намеренията на общинската администрация във Варна данъкът при имотните сделки да бъде вдигнат до 3 %, което е позволеният от закона таван. Тази стъпка е била направена в Аксаково още през 2007 г. и е увеличила бюджета до 14 млн. лв. Според кмета тя няма да отблъсне потенциалните инвеститори.