58 деца участваха в шахматния турнир “Коледна Звезда”, ученик от СОУ “В. Благоева” завоюва купата
58 деца участваха в шахматния турнир “Коледна Звезда”, ученик от СОУ “В. Благоева” завоюва купата / снимка: организатори

Детски турнир по шахмат “Коледна звезда” се проведе в събота в ОУ “Бачо Киро” във Велико Търново. Организатор на състезанието беше Шахматен клуб „ЦСКА“, в лицето на треньорите Цвета Галунова и Даян Нинов, които вече втора година развиват и тренировъчна дейност с деца в училищата от старата столица.

В състезанието се включиха 58 деца от четири великотърновски училища: ОУ „Бачо Киро“, ОУ „Петко Р. Славейков“, ОУ „Димитър Благоев“ и СОУ „Вела Благоева“. Турнирът се проведе по швейцарска система в шест кръга, а за направата на жребия се използваше компютърна програма.

След оспорвана борба и напълно заслужено купата спечели Димитър Марков от СОУ „Вела Благоева“ с максималните възможни 6 точки. На второ и трето място с по 5 точки се класираха Вероника Стефанова и Александър Христов, също от СОУ „Вела Благоева“.

След приключване на турнира бе направено генерално класиране, а от него и класиране по училища и класове. Победител в ОУ „Бачо Киро“ стана първокласникът Александър Пенов с 5 точки. При второкласниците в същото училище най-добре се представи Теодор Златанов, а в групата 3-ти и 4-ти клас златото взе Велислав Долчинков.

В ОУ „Димитър Благоев“ победи Деян Николов с 4,5 точки, който се състезаваше в групата 3-4-ти клас. При второкласниците Ивелин Стефанов се представи най-добре. В училище „Петко Р. Славейков“ спечели Дамян Денев.

В СОУ „Вела Благоева“ триумфира Димитър Марков, участник в групата 3-4 клас. При първокласниците от същото училище златото взе Александър Христов, а от втори клас най-добре се представи Вероника Стефанова, която бе и най-напред сред момичетата в целия турнир. Победителите получиха купи, медали, грамоти и предметни награди под формата на шахове.

Специален гост на турнира беше дядо Коледа, който раздаде грамоти на всички деца. Състезанието се проведе с любезното съдействие на ОУ „Бачо Киро“ и директора Владимир Николов, който лично награди победителите. Турнирът  беше включен в благотворителната програма на училището.