Ученици от СОУ Ем. Станев подредиха изложба на тема „Коледен дар за земята”
Ученици от СОУ Ем. Станев подредиха изложба на тема „Коледен дар за земята” / снимка: СОУ „Емилиян Станев”

Изложба с рисунки на тема „Коледен дар за земята” бе открита през седмицата в СОУ „Емилиян Станев”. Инициативата е свързана с идеята на ЮНЕСКО за глобална защита на планетата и нейното превръщане в по-добро място за живеене.

Най-кратко глобалните цели на ООН за устойчиво развитие в периода 2015 – 2030 са изразени в мисълта на Кен Робинсън: „Ние имаме само една планета. Няма друго място, на което можем да отидем. Ако използваме нашата креативна сила и способности, то друго място няма да ни е необходимо. Ако се грижим за планетата си и един за друг, ние ще имаме всичко, от което се нуждаем."

Учениците от IVб клас и техните учители Генка Георгиева и Виктория Райчева станаха част от тази идея и от „Най-големият урок на света" като нарисуваха картини, чрез които изразиха своята подкрепа на благородната кауза.

Децата показаха съпричастност към спасяването на планетата и пресъздадоха чрез творбите си целите на глобалната инициатива: запазване на четирите сезона, по-чиста околна среда, намаляване на неравенствата, възобновяема енергия, рециклиране на отпадъците и други. Изложбата откри директорът на училището Кина Котларска. За финал малките художници поздравиха своите гостите и пожелаха на всички весели коледни празници .