Заради ниските цени на горивата в Македония, българите в пограничните райони често пътуват, за да напълнят резервоара при съседите.

Пътят от София до Скопие е 240 километра, а при среден разход на гориво за това разстояние са необходими 15 литра дизел, допълва Нова телевизия. Ако заредим на тръгване от София, това ще ни струва около 30 лева. Ако купим същото количество в Скопие - цената е 22 лева.

Бензинът поевтиня до почти 2 лв.

Колкото повече дизел се зареди в резервоара, толкова повече се спестява. Това обяснява защо много хора, особено в районите в близост до границата прескачат към съседите в търсене на по-изгодните цени. Хората от Гюешево и Кюстендил често прескачат до бензиностанциите в Крива паланка и Куманово.

Най-интересното е, че в бензиностанциите на една и съща верига от двете страни на границата цените се разминават значително. Литър дизел у нас е малко над 2 лева, а при съседите - около 1.50.

Ще тръгнат ли надолу цените на горивата?

"Туризмът" за пълнене на резервоари обикновено не върви самостоятелно, а и с други екстри - като евтини цигари и хранителни продукти.

Някои експерти обясняват този феномен с акцизите. У нас налозите формират около 44 процента от крайната цена на дизеловото гориво. За сравнение - при съседите ставката на акциза е едва 16,5 на сто.

Източник: Novanews.bg