Путин: Русия може лесно да работи както с Асад, така и със САЩ
Путин: Русия може лесно да работи както с Асад, така и със САЩ / снимка: БГНЕС, архив

Руският президент Владимир Путин каза, че Москва може лесно да работи с всички страни, участващи в усилията за уреждане на конфликта в Сирия, включително САЩ и сирийския президент Башар Асад, предаде Ройтерс, като се позова на руски медии.

"Що се отнася до сирийската криза, за нас е лесно да работим както с президента Асад, така и с американската страна. Наскоро говорих за това с президента (на САЩ Барак) Обама и с нашите приятели от Саудитска Арабия и от други арабски държави", заяви Путин.

Руският президент каза още, че неговата страна няма намерение да си разваля отношенията с народа на Турция, защото Москва счита турците за приятелска нация.

Коментарите му са цитати от нов документален филм, който предстои да бъде пуснат по руската телевизия утре.

Путин обясни как е възникнала Ислямска държава в Сирия

Същевременно днес Путин даде тържествена вечеря в Кремъл по случай Деня на работника в органите за сигурност на Русия, на която изнесе реч и заяви, че страната му не е показала всичките възможности в Сирия и може да използва повече военни средства, ако е необходимо.

"Терористите открито обявиха война на цивилизацията, на цялата международна общност. Техните действия и планове носят пряка заплаха за нашата страна", каза Путин, цитиран от ТАСС.

"Виждаме колко ефективно работят нашите летци, разузнавачи... как армията, флотът и авиацията използват най-модерните оръжия. Искам да подчертая, че това не е всичко, на което сме способни. Разполагаме с още военни средства и ще ги използваме, ако се наложи", каза руският държавен глава.

Путин съобщи, че през 2015 г. руските тайни служби са осуетили 30 плана за атентати и са разкрили над 320 чужди шпиони на руска територия, предаде Франс прес.

Президентът посочи, че сега Русия "вижда как тайните служби на известен брой страни засилват работата си в Русия".

Източник: БТА